Pompierii militari bihoreni vă invită la vernisajul expoziției tematice “CRONICA prevenirii incendiilor și a accidentelor de muncă, în imagini”

44

Miercuri, 1 septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) are deosebita plăcere de a invita bihorenii la VERNISAJUL EXPOZIȚIEI TEMATICE “CRONICA prevenirii incendiilor și a accidentelor de muncă, în imagini”.

​Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 1 septembriea.c., de la ora 11.00, la secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, în incinta Cetății Oradea,corpul A, etaj II, strada Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41.

Evenimentul, organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, se înscrie în seria de activități desfășurate cu prilejul sărbătoririi a 8de ani de la crearea primei structuri militarizate de pompieri în județul Bihor, odată cu înființarea “Companiei de Pompieri Oradea” – subunitate cunoscută în prezent sub denumirea:“Detașamentul 1 de Pompieri Oradea.  

În cadrul vernisajului, la care intrarea este liberă, vor fi prezentate tablouri, afișe, grafică satirică, tablouri în relief, timbre și poze care expun imagini sugestive ce surprind aspecte din modul de desfășurare a activității de prevenire a incendiilor și a accidentelor de muncă în județul Bihor, începând din anul 1953, până în prezent.

Unele dintre exponate fac parte din arhiva ISU Bihor,iar un număr semnificativ de tablouri și afișe au fost găsite de pompieri la punctele de lucru sau sediile unor operatori economici (SNTFM CFR Marfă S.A. – depou Oradea, Termoficare Oradea, S.C. Lemnul Oradea S.C.M., S.C. Sinteza Oradea S.A., S.C. Miorița S.A.), care ne-au sprijinit în demersul de realizare a unei cronici în imagini a activității de prevenire în județ, donându-le instituției pompierilor militari bihoreni. 

Timbrele referitoare la aspecte din viața și activitatea pompierilor aparțin colecției filatelice personale a domnului plutonier adjutant Toth Sandor – subofițer operativ principal în cadrul ISU Bihor, iar grafica satirică expusă a fost realizată de doamna plutonier Paina Alexandra, care a reprodus imagini din diferite numere ale unei reviste de specialitate din domeniul prevenirii incendiilor, din perioada 1953 – 1966, intitulată “Paza Contra Incendiilor“ – revistă editată de Ministerul de Interne- Comandamentul Pompierilor.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 01 – 30 septembrie 2021.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.