Pompierii bihoreni au primit o autospecială pentru stingerea incendiilor de pădure

345
autospecială pentru stingerea incendiilor de pădure
Foto ©️ ISU Bihor

În data de 04 februarie, în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a intrat o autospecială de intervenție la incendiile de pădure, aceasta fiind distribuită unităţii de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.  

​Incendiile de pădure reprezintă arderi necontrolate ale vegetației forestiere, vegetației uscate, resturilor rămase de la exploatarea pădurii și doborâturilor, fiind caracterizate de propagarea foarte rapidă a flăcărilor, pe suprafețe mari de teren, cu acces dificil. Gestionarea incendiilor de pădurenecesită un răspuns operativ, integrat și eficient, care implică o dislocare mare de resurse umane și materiale pentru limitarea și înlăturarea consecințelor asupra ecosistemului forestier și factorilor de mediu, precum și, după caz, asupra populației, valorilor materiale și culturale și/sau activităților economice.

Autospeciala de stingere a incendiilor de pădure, nou intrată în dotarea pompierilor bihoreni, este un vehicul cu tracțiune integrală (4×4), de construcție specială, care are în dotare instalații, echipamente și accesorii destinate limitării și stingerii incendiilor, iar capabilitățile off-road permit intervenția în zone greu accesibile. 

Autospeciala are o capacitate de 3.000 litri apă și dispune de un tun de refulare care permite stingerea incendiilor de la o distanță de siguranță, fără a expune personalul sau tehnica de intervenție. Dotarea vehiculului permite alimentarea cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj, în special atunci când intervenția se desfășoarăîn zone situate la mare distanță de sursele cu presiune (hidranți).

Prin proiectul european VIZIUNE 2020, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență beneficiază de finanțarea a 30 de autopompe cisternă pentru incendii de pădure 3.000 litri. Proiectul „VIZIUNE 2020” este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, prin care 682 de milioane de euro din bani europeni sunt alocați Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Dotarea cu tehnică și aparatură de ultimă generație le va permite autorităților române să ia parte la misiuni terestre, maritime și aeriene și va preîntâmpina pierderea de vieți omenești prin reducerea timpului de răspuns al autorităților.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.