26.5 C
Aleşd
marți, 21 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Polițiștii de prevenire bihoreni au acționat pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin fraude online

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  

În cadrul Campaniei de prevenire a fraudelor în mediul online „Vinde sau cumpără în siguranță online!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene desfășoară activități preventive în scopul informării cetățenilor cu privire la incidentele de securitate cibernetică de tip fraudă, distribuite prin intermediul unor site-uri de anunțuri din România, menite să protejeze clienții împotriva fraudelor on-line.

În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat întâlniri cu cetățenii în municipiul Oradea, cărora le-au transmis recomandări utile pentru a preveni victimizarea acestora prin acest gen de infracțiuni. 

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au explicat acestora modul de operare al infractorilor, ce au de făcut în astfel de situații și au distribuit materiale preventive cu recomandări specifice.

Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni le recomandă persoanelor care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Ciprian Blejan

Potențialele victime sunt de obicei persoane care publică un anunț pe platformă cu un anumit produs/serviciu oferit spre vânzare. La scurt timp după publicare, aceștia sunt contactați în afara platformei, pe WhatsApp, de către atacatorii care pozează în clienți interesați de acel anunț. După ce pun câteva întrebări generale referitoare la condiția produsului, atacatorii din spatele acestor mesaje sunt de acord să facă plata, inclusiv livrarea coletului.

Următorul pas este transmiterea în cadrul conversației a unui link către un instrument de plată, care de fapt este un link către o pagină de phishing, unde atacatorii colectează datele de card ale utilizatorilor ,inclusiv parolele de securitate cu care se efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, polițiștii de prevenire bihoreni le recomandă utilizatorilor de carduri să respecte următoarele:

– să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare; Angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea – e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanță.

– să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;

– datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate;

– să nu deschidă atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;

– să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate;

– să nu instaleze aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase;

– să aibă instalat un program antivirus bun și actualizat și să actualizeze permanent sistemul de operare;

De asemenea, să nu mai introducă alte coduri și să anunțe imediat banca emitentă în cazul în care observa în browser:

– imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii,

– apariția unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidențiale, că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

– recomandă tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,526FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
994CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI