4.2 C
Aleşd
marți, 3 decembrie 2024
Blue Container Aleșd

Polițiștii bihoreni acționează în gări și pe trenurile de călători, în cadrul campaniei preventive ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”

În perioada iulie 2020 – ianuarie 2021, la nivel național se desfășoară Campania preventivă ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”. Scopul campaniei preventive este informarea și conștientizarea populaţiei cu privire la riscurile determinate de nerespectarea unor reguli și norme de conduită în incinta stațiilor CFR, în triaje și în zonele adiacente.

În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Bihor împreună cu polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor au acționat pe raza județului Bihor, pentru a preveni victimizarea cetățenilor care circulă cu trenulși nu numai. 

Astfel, polițiștii bihoreni au acționat în stațiile C.F.R. din județul Bihor și au informat călătorii despre importanța respectării regulilor de siguranță în incinta căilor ferate, a triajelor și în zonele adiacente ale acestora, le-au oferit informaţii destinate prevenirii cazurilor de accidentare în sfera transporturilor feroviare și le-au prezentat riscurile determinate de nerespectarea/încălcarea unor reguli și norme de conduită ce trebuie respectate în vagoanele de călători, în incinta stațiilor CF, triaje și zone adiacente.

De asemenea, călătorii au fost sfătuiți de polițiștii de prevenire bihoreni cu privire la comportamentul preventiv pe care trebuie să îl adopte pentru siguranța bunurilor personale atunci când circulă cu trenul. 

În acest sens, un vagon de persoane care a fost personalizat cu însemnele campaniei (Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți), pus la dispoziție de C.F.R. Călători a efectuat deplasări pe teritoriul țării, acesta fiind atașat trenului care a circulă pe ruta București – Cluj Napoca – Satu Mare.

Unul dintre mesajele campaniei este axat pe adolescenți și tineri, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine care sunt riscurile la care se expun atunci când încearcă să realizeze o fotografie pe tren, când nu respectă regulile de conduită în incinta stațiilor de cale ferată, triajelor și zonelor adiacente sau când încearcă să urce pe trenurile/vagoanele staționate în gări sau depouri sau pe cele dezafectate. 

Astfel de acțiuni sunt foarte riscante, iar pericolul generat de fenomenul arcului electric este unul real*. Tinerii au fost îndemnați de polițiștii bihoreni să le transmită și prietenilor lor aceste informații, pentru a fi cu toții în siguranță. 

Polițiștii de prevenire și de la transporturi bihoreni vor continua, în perioada următoare,  acțiunile preventive în stațiile de călători și pe trenuri, pentru promovarea mesajului campaniei.

O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini sunt cei care știu riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal cel de producere a arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 volţi). Este important de știut faptul că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acesta, căderea de la înălțime poate produce traume grave.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,558FaniÎmi place
1,730CititoriConectați-vă
998CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,700AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI