10.8 C
Aleşd
joi, 20 martie 2025
Blue Container Aleșd

Poliția explică noile măsuri de siguranță rutieră și impactul asupra șoferilor și bicicliștilor

În contextul discuțiilor publice conform cărora „O.U.G nr. 84/2024 lasă fără permis șoferi nevinovați; O.U.G nr. 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice”, autoritățile vin cu clarificări pentru a evita interpretările eronate ale actului normativ.

Înainte de adoptarea ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, aceasta a fost postată în transparență decizională și supusă dezbaterii publice pentru a se cunoaște clar intenția de reglementare în domeniul circulației pe drumurile publice. Propunerile și observațiile din aceste etape au fost luate în considerare.

Retragerea permisului de conducere nu este o măsură punitivă, ci preventivă, existentă deja în legislația rutieră anterioară. Noua ordonanță extinde aplicarea acestei măsuri administrative și în cazurile în care șoferul refuză testarea pentru consumul de substanțe psihoactive sau alcool, în contextul unor antecedente relevante, precum sancțiuni repetate sau condamnări definitive pentru infracțiuni similare.

Poliția Română subliniază că nu toți șoferii sunt testați, ci doar cei care se încadrează în situațiile specificate. Permisul este restituit dacă rezultatele probelor biologice demonstrează absența alcoolului sau a substanțelor interzise.

De asemenea, măsura administrativă poate fi contestată conform Legii contenciosului administrativ, iar interesul societății pentru siguranța rutieră primează.

Testarea cu aparatele drugtest (Drager 5000) și etilotest are scopul de a identifica potențialii conducători periculoși, iar probele biologice sunt analizate de instituții specializate. În prezent, se fac demersuri pentru ca Poliția Română să poată analiza aceste probe, pentru a reduce timpul de așteptare al rezultatelor.

Referitor la bicicliști și utilizatorii de trotinete electrice, aceștia pot fi sancționați contravențional dacă refuză testarea pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive. Obiectivul acestor reglementări este îmbunătățirea comportamentului în trafic și reducerea numărului de accidente rutiere.

Până în iunie 2024, au fost înregistrate 300 de accidente rutiere grave cu implicarea bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice, rezultând 55 de decese și 248 de răniți grav, un procent considerabil fiind sub influența alcoolului.

Măsurile introduse prin O.U.G nr. 84/2024 sunt menite să protejeze viața și integritatea tuturor participanților la trafic și să contribuie la scăderea numărului de accidente rutiere în România.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,992FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
1,003CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,780AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI