PESTE UN SECOL DE AUDIO-VIZUAL LA ORADEA. COLECȚIA JURNALISTULUI DINICU BRAGHINĂ

29
COLECȚIA JURNALISTULUI DINICU BRAGHINĂ

Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme, Consiliul Național pentru Drepturi de Autor Sara – Dacin și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea vă invită la vernisajul expoziției Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF.

 

Evenimentul va avea loc în data de 20 mai 2022, ora 12:00, la secția Muzeul Orașului Oradea, cu sediul în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, corp B, etaj 2, sala 13.

În cadrul expoziției este prezentată colecția jurnalistului Dinicu Braghină formată din aparatura audio-vizuală utilizată în producția de film de scurt-metraj de către cineaștii amatori bihoreni și în emisiunile Radio Sonvest Oradea, primul post de radio privat din vestul României, după evenimentele din 1989, cu emisie din Oradea și Radio Tinerețea, primul post de radio clandestin din Oradea. Sunt expuse aparate de proiecțiede 16 mm, de 8 mm și de 9.5 mm, aparate de filmat și de fotografiat, truse de reporter, reportofoane etc.

Un segment din cadrul expoziției îi este dedicat lui Zenobiu Domide – primul cineast amator, creator de filme de animație din România. În cei peste 50 de ani de activitate acesta a creat sute de filmulețe de scurt metraj de animație, în diverse tehnici, fiind premiat la peste 50 de festivaluri ale genului din țară și străinătate.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.