Peste 600 de kilograme de petarde, baterii de artificii şi rachete confiscate de poliţişti (foto)

349
 

Peste 600 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete, toate interzise la deținere și comercializare, confiscate de polițiștii bihoreni de la arme, în urma a patru percheziții domiciliare și a unei percheziții a trimiterilorpoștale, efectuată la depozitul unei firme de curierat.

 

La 23 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Secției nr.2 de Poliție Rurală Tinca, polițiștii Serviciului Crimininalistic și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au efectuat patru percheziții domiciliare pe raza localităților bihorene Tinca, Gurbediu, Râpa, la domiciliile unor persoane fizice, respectiv la trei bărbați de 28, 33 și 39 de ani, bănuiți că ar deține fără drept, în scopul comercializării, articole pirotehnice, fără a fi autorizați în acest sens.

În urma perchezițiilor efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a celor trei persoane, polițiștii au descoperit şi ridicat în vederea confiscării 225 de kg. dearticole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase continuă cercetările în acest caz sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, sub aspectul comiterii infracțiunilor de „operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” și  „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”.

De asemenea, din cercetările polițiștilor bihoreni de la arme rezultă că, o societate comercială cu sediul în Sovenia, care are ca obiect de activitate în țara de proveniență comercializarea obiectelor pirotehnice, ar fi comercializat, prin intermediul unui site de internet, către cetățeni români, articole pirotehnice care sunt destinate, potrivit legislației române, a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni, pe care le-ar fi expediat în România prin intermediul unei societăți de curierat.

Astfel, tot joi, 23 decembrie, pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au pus în aplicare un mandat de reținere și percheziţionare a trimiterilor poştale, efectuând o percheziție la punctul de lucru din Oradea al unei societăți de curierat, prin intermediul căreia se livrau articole articole pirotehnice către persoane fizice neautorizate și care nu aveau calitatea de pirotehniști, pentru a putea deține și folosi aceste articole.

În acest context, în depozit care aparține respectivei societăți comerciale de curierat din România, unde au fost expediate și transportate coletele provenind de la societatea din Slovenia, polițiștii bihoreni de la arme au descoperit 310 kg. de articole pirotehnice, respectiv petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile F1, F2, F3, destinate exclusiv utilizării de către pirotehniști, care urmau să fie comercializate către persoane fizice neautorizate din întreaga țară.

Întreaga cantitate de obiecte pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării.

În acest caz, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul comiterii infracțiunii de „operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Totodată , în cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii de la arme bihoreni joi, 23 decembrie, în cadrul acțiunii naționale „Foc de artificii”, pentru combaterea comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestora, au mai fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei, unor persoane fizice care dețineau la domicilii articole pirotehnice cu încălcarea prevederilor legale, fiind confiscate alte 75 de kg. de articole pirotehnice.

Reamintim cetăţenilor faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an!

Poliţiștii bihoreni vă reamintesc că sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Cetăţenii sunt atenţionaţi că poliţiştii bihoreni vor acţiona, în continuare, pentru combaterea cu fermitate a comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prin care să se prevină apariţia unor accidente sau pagube materiale.

 

Urmărește-ne și pe Google News