Peste 4700 de misiuni desfășurate de pompierii militari bihoreni de la începutul acestui an

216
 

În perioada ianuarie – aprilie a acestui an, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor s-au desfăşurat 4.756 misiuni ale subunităţilor de pompieri militari şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în medie 39 misiuni pe zi.

 

Cele 4.756 misiuni desfășurate de pompierii militari bihoreni până în luna mai a.c., sunt defalcate în: 1.085intervenţii în situaţii de urgenţă, 2.959 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 712 exerciţii şi recunoaşteri în teren.

Distribuţia intervenţiilor pe tipuri de situaţii de urgenţă

Din totalul de 1.085 de intervenţii, cele mai multe au fost la alte intervenții 251 (23%) (misiuni în vederea prevenirii şi combaterii infectării cu virusul COVID-19), incendii de vegetaţie uscată și altele 247 (23%), incendii 224 (21%),asigurarea supravegherea           zonei141 (13%) şi alte situaţii de urgenţă – 99 (9%) (intervenții la inundații și pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, misiuni pirotehnice, intervenții ale echipajului de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară CBRN).  

În primele 4 luni ale anului, echipajele de pompieri militari paramedici și echipajul de terapie intensivă mobilă ale SMURD Bihor au desfășurat 2959 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.Echipajele SMURD Bihor au acționat pentru salvarea victimelor a 208 accidente rutiere, la 15 dintre aceste evenimente impunându-se intervenția echipajelor de descarcerare ale subunităților inspectoratului.

Mai multe incendii comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019

Din cele 224 incendii înregistrate în perioada ianuarieaprilie a.c., 173 incendii sau înregistrat la bunuri proprietate individuală (locuinţe, anexe, bunuri, mijloace de transport)față de 150, în aceeași perioadă a anului 2019, 31incendii la bunuri ale domeniul public al statului, județului, localitățiifață de 14, în perioada ianuarie-aprilie 2019, respectiv 18 incendii la bunuri de pe domeniul privat (societăţi, asociaţii, fundaţii, culte).

Distribuţia incendiilor în funcţie de tipul de proprietate

Pentru cele 224 incendii produse în perioada menționată, cele mai frecvente împrejurări determinante au fost reprezentate de: instalații electrice defecte48, urmate de “coș, burlan de fum defect sau necurățat” – 47, focul deschis 42, şi fumatul” – 21.

În ceea ce privește destinaţia locului producerii incendiilor, cele mai multe incendii au izbucnit la: construcţii de locuinţe (inclusiv anexe) individuale112, urmate de mijloace de transport27 şi la alte obiective – 21;

Din totalul incendiilor produse în perioada analizată a anului 2020, 41% s-au produs în mediul urban, iar 59% în mediul rural.

În intervalul ianuarie –aprilie a.c., în urma incendiilor au fost înregistrate 9 persoane rănite, 2 persoane decedate, respectiv 4 persoane salvate.

              Persoane salvate, rănite, decedate în urma incendiilor

       Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor produse în primele patru luni ale anului se cifrează la circa 27.000.000 lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse se cifrează la cca. 4.000.000 lei.

Bunuri distruse/salvate în urma incendiilor

În perioada ianuarie –aprilie a.c., au fost primite: 20informări meteorologice, 91 atenționări meteorologice cod-galben, 7 atenționări meteorologice cod-portocaliu, care au fost retransmise prin 14.509 de SMS, FAX și EMAIL, membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiilor cu funcţii de sprijin. Totodată, au fost monitorizate şi notificate un număr de 891 transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase.

 

Urmărește-ne și pe Google News