Peste 40 de misiuni desfășurate de pompieri bihoreni în localitățile aflate sub incidența Codului roșu

383

În intervalul 18 mai, ora 10.00 – 19 mai, ora 01.40, 83 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” al județului Bihor au desfășurat peste 40 de misiuni pentru salvarea oamenilor și bunurilor acestora, în nouă localități din județ afectate puternic de fenomenele hidrometeorologice deosebit de periculoase.

În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu au fost transmise șase mesaje de avertizare prin sistemul Ro – Alert, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, au fost suplimentate efectivele de pompieri prin creșterea capacității operaționale la nivelul Stației de Pompieri Ștei și Secției de Pompieri Beiuș, în ale căror raioane de intervenție se află localitățile afectate de inundații, fiind totodată operaționalizată grupa operativă a inspectoratului.  

Astfel, echipajele de pompieri militari din cadrul subunităților menționate au intervenit pentru salvarea bunurilor cetățenilor, evacuând apa din subsolurile,locuințele și curțile a 29 de gospodării situate în localitățile Hârsești, Căbești, Josani, Fânațe, Cociuba Mică și Ștei. Totodată, forțele de intervenție au salvat peste 30 de animale și păsări și au acționat pentru evacuarea bunurilor cetățenilor din încăperile afectate de inundații. De asemenea, în intervalul precizat, pompierii militari, în cooperare cu angajații ABA Crișuri, au clădit diguri din saci de nisip în mai multe localități, pentru protejarea comunităților.

În municipiul Beiuș, pompierii militari au realizat diguri de protecție a locuințelor pe străzile Biruinței, Pescarilor, Crișului și Burgundia Mare, iar în localitatea Uileacu de Beiuș au acționat pentru consolidarea unui dig de pământ. Acțiuni similare au fost desfășurate și în localitățile Cociuba Mică și Poienii de Jos.

Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri fiind prezente în  teren pentru a asigura siguranța cetățenilor.

​Întrucât județul Bihor se află în continuare sub incidența avertizărilor ce vizează fenomene hidrologice deosebit de periculoase, recomandă bihorenilor să respecte regulile și măsurile de protejare a vieții și bunurilor pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor și să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.