Peste 120 de desene realizate de copii în cadrul proiectului „Școala Siguranței Tedi” au fost premiate de polițiști

94

Pe parcursul lunii mai, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor au continuat acțiunile preventive derulate în cadrul Programului ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, unul dintre cele mai ample programe educative derulate la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, acasă și în mediul on-line.

Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat întâlniri în mediul on-line cu elevii claselor întâi înscriși în programul preventiv, pentru a-i informa pe copii cu privire la potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative adecvate vârstei lor.

În acest sens, polițiștii au pus la dispoziția copiilor, pe platformele de învățământ on-line folosite de unitățile de învățământ din județul Bihor, materiale video înregistrate de polițiștii de prevenire bihoreni, adevărate lecții de prevenire, din care copiii au putut învăța cum să se ferească de pericole, cum să adopte un comportament preventiv în situații de risc, au aflat despre ce au de făcut când rămân singuri acasă, cum să gestioneze relația cu mediul on-line, cum să caute informații în mediul virtual, cui să ceară ajutorul în caz de nevoie, dar și ce au de făcut atunci când ies pe stradă, la plimbare cu bicicleta alături de părinți și semnificația unor indicatoare rutiere.

De asemenea, polițiștii de prevenire bihoreni s-au alăturat, ca invitați, în discuțiile cu copiii de pe platformele de învățământ on-line, răspunzând curiozităților copiilor și purtând un dialog constructiv cu aceștia.

În contextul Zilei de 1 Iunie, ziua Internațională a Copiilor,în cadrul proiectului ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, polițiștii de prevenire bihoreni i-au implicat pe copii într-un concurs de desene cu mesaje preventive pe teme de educație rutieră. Astfel, copiii de la 13 instituții de învățământ din județul Bihor au răspuns demersului polițiștilor, realizând peste 120 de desene, pe care le-au trimis polițiștilor bihoreni.

Școlile implicate în concursul de desene sunt Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea, Liceul Teoretic Lucian Blaga Oradea, Școala Gimnazială Nicolae BălcescuOradea, Școala Gimnazială Dacia Oradea, Liceul Tehnologic Penticostal Betel, Liceul Tehnologic nr. 1 Popești – structura Voivozi, Liceul Teoretic Petőfi SandorSăcueni, Școala Gimnazială Floare de Lotus Sânmartin, Școala Gimnazială nr.1  Lăzăreni, Școala Gimnazială nr. 2 Talpoș, Școala Gimnazială nr.1 Tămășeu, Școala GimnazialăKazinczy Ferencz Șimian și Școala Gimnazială nr.1 Chijic.

Desenele trimise de copii au fost premiate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene, care au trimis, fiecărui participant, o diplomă de apreciere.

Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedi” se desfășoară pe parcursul anului şcolar 2019 – 2020, fiind implementat de Poliţia Română împreună cu Ministerul Educației Naţionale, în parteneriat cu firma „Maspex România”.

Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:

* Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!

* Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!

* Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!

* Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!

* Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!

* De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.

Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!

* Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.