Patru noi clase de profesională în sistem dual în Bihor

325

Din septembrie 2019, odată cu debutul noului an școlar, Asociația Bihor West Professional va susține patru noi clase de profesională în sistem dual. Acestea sunt: o clasă pe profil sudură și o clasă pe profil mecanic utilaj greu care vor fi organizate la Cadea, o clasă de mecanici auto găzduită de Liceul Unirea din Ștei și o clasă de zidari la Colegiul Tehnic C-Tin Brâncuși din Oradea. Împreună cu clasele existente deja, Bihor West Professional va școlariza aproximativ 100 de elevi în sistem dual.

De asemenea, Asociația a investit și în infrastructura didactică a școlilor prin achiziționarea unui simulator de sudură de ultimă generație și a unui UniTrain pentru electricitate, care au fost date în custodie Liceului Tehnologic nr.1 din Cadea.

Tot din toamna acestui an vor demara și cursurile de formare profesională a adulților, pentru meseriile de sudor, electrician joasă tensiune, instalator, dulgher și fierar betonist, meserii cerute atât de către membrii asociației Bihor West Professional cât și de către terți. Toate încasările din aceste cursuri vor fi direcționate spre achiziționarea de simulatoare și aparate de sudură pe de-o parte și pentru utilarea laboratoarelor de electrică, instalații și mecanică. Din 2020, Asociația Bihor West Professional, împreună cu partenerii ei, va susține înființarea de noi profile în sistem dual, cerute de către companii importante, stabilite în Bihor. Acestea vor fi clase de electricieni, instalatori și tinichigii-vopsitori, meserii foarte căutate pe piața muncii. Noile profile li se adaugă celor deja consacrate (sudură și mecanici auto).

Asociația Bihor West Professional, a luat ființă la inițiativa Consiliului Județean Bihor, în octombrie 2018, și are ca membri și parteneri cele mai importante companii din județul Bihor, cum ar fi Eberspaecher, Faist Metalworking, Selina, AutoBara, Drumuri Orășenești, Nidec, Modular Building Solutions și Isoplus. Școlile partenere al BWP sunt Liceul Tehnologic nr 1 Cadea, Liceul Tehnologic Unirea Ștei și Colegiul Tehnic C-Tin Brâncuși din Oradea.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.