Patru cetățeni marocani, opriţi la frontiera cu Ungaria

135
Patru cetățeni marocani, opriţi la frontiera cu Ungaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borș, judeţul Bihor, au depistat patru cetăţeni marocani, solicitanţi de azil în ţara noastră, care intenţionau să treacă ilegal frontiera în Ungaria, pentru a ajunge în state din vestul Europei.

În data de 19.01.2020, în jurul orei 22.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borș – I.T.P.F. Oradea, aflaţi în misiune pe comunicația Borș-Santău Mic, la aproximativ 300 m de linia de frontieră, au descoperit într-un autoturism condus de un cetățean român, care circula în regim de taxi, doi cetăţeni străini.

Întrucât aceştia nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, au fost transportaţi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că persoanele în cauză sunt cetăţeni din Maroc, în vârstă de 31, respectiv 40 de ani.

Alţi doi cetăţeni din Maroc, în vârstă de 30, respectiv 37 de ani, au fost depistaţi, în aceeaşi zi, în jurul orei 05.20, la PTF  Episcopia Bihor judeţul Bihor, cu ocazia formalităţilor de ieşire din ţară efectuate asupra unui tren internațional, care circula pe ruta Brașov-Budapesta. Cei doi bărbați au prezentat la control documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil în ţara noastră. Deoarece nu pot călători în afara României în baza acestor documente, cei doi au fost conduși la sediul poliţiei de frontieră pentru cercetări.

Patru cetățeni marocani, opriţi la frontiera cu Ungaria 1

În ambele cazuri, cetăţenii străini erau solicitanți de azil în țara noastră, declarând că au procedat în acest mod deoarece doreau să ajungă în state din vestul Europei.

Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei celor patru persoane, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cetățenii străini, iar pentru șoferul din primul caz pentru trafic de migranți. Totodată, autoturismul folosit de acesta a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F Oradea până la finalizarea cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Revenim cu mențiunea că, „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)”.

Astfel, recomandăm persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.