Pași virtuali prin Cetatea Oradea

104
 

Orădenii sau turiștii pasionați de istorie pot efectua de la distanță un spectaculos tur virtual al Cetății Oradea. Plimbarea virtuală pune în lumină detaliile legate de istoria monumentului, de arhitectura cetății, dar și de etapele de reabilitare ale clădirii. 

Cetatea Oradea este de-altfel primul obiectiv de patrimoniu reabilitat de administrația locală prin cinci contracte de finanțare pe fonduri europene. Dintre acestea trei sunt finalizate, unul este în curs de finalizare, iar unul e recent semnat.

Turul virtual e rezultatul colaborării dintre echipele de lucru ale Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și ale Muzeului Orașului Oradea din cadrul Complexului Muzeal „Muzeul Țării Crișurilor”. Acesta a fost finanțat de ADR Nord-Vest, prin proiectul „Revitalizarea Orașelor Fortărețe”, fiind deja pus la dispoziția publicului larg la linkul: https://my.treedis.com/tour/cetatea-oradea sau pe site-ul Muzeului Țării Crișurilor, la adresa: https://mtariicrisurilor.ro/muzeul-orasului-oradea/

De menționat că link-ul poate fi utilizat și încorporat pe orice platformă digitală, respectiv website sau social media și poate fi vizualizat și parcurs atât de pe calculator/laptop,cât și de pe telefonul mobil. Vizualizarea poate fi efectuată prin înaintarea în încăpere și între etaje, fiind disponibile și facilități de vizualizare de tip panoramă a întregului obiectiv sau a fiecărui etaj în parte, precum și posibilitatea de a genera măsurători.

„Am început timid în 2008, prin proiectul referitor la Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic: Cetatea Oradea, ca și complex turistic European, în valoare de 36 milioane lei, pentru ca astăzi valoarea proiectelor cu fonduri europene în două exerciții financiare (2007-2013 și 2014-2020) să ajungă la peste 100 milioane lei pentru punerea în valoare a acestui obiectiv”, a precizat Marcel Boloș, directorul ADR Nord-Vest.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.