Parteneriat pentru realizarea studiului de fezabilitate al drumului expres Oradea-Arad

248
 

Astăzi, 29 octombrie 2020, în ședința ordinară a Consiliului Județean Bihor a fost adoptat un proiect de hotărâre în vederea realizării obiectivului de investiții Drum Expres Arad – Oradea.

 

Astfel, a fost aprobată încheierea unui parteneriat între unitățile administrativ teritoriale (UAT) Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Primăria Arad, Consiliul Județean Arad și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Obiectivul acestui parteneriat este actualizarea studiului de fezabilitate de către cele 4 UAT-uri, în vederea evitării riscului de dezangajare a fondurilor europene din perioada de programare 2014 – 2020.

Parteneriatul se realizează în temeiul Ordonanței de Urgență nr 101/2020, care permite autorităților locale să realizeze parteneriate cu CNAIR „pentru implementarea de proiecte de infrastructură de transport rutier de natura variante orocolitoare, drumurilor de legătură la drumurile naționale, autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor alternative ca soluții pentru descongestionarea de trafic rutier, inclusiv modernizarea, reabilitarea acestora.„

Totodată, astăzi a fost aprobată încheierea unui acord de asociere între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad în vedereaachiziționării în comun a serviciilor de actualizare a Studiuluide Fezabilitate al obiectivului de investiții: „Drum express Oradea – Arad”. Contribuția financiară totală estimată a părțiloreste de 4 milioane de euro. În acest sens, astăzi Consiliul Județean Bihor a aprobat bugetul local a cotei ce îi revine Consiliului, respectiv – 1 000 000 Euro (TVA inclus).

Consiliul Județean Bihor a fost împuternicit în calitate de Autoritate Contractantă Desemnată, în numele și pentru asocierea constituită prin accordul de asociere, pentru lansarea anunțului de participare în SICAP.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus primele documentații la autoritățile locale pentru realizarea drumului expres Arad-Oradea, un proiect de peste 1 miliard de euro.

„Necesitatea realizării acestui proiect pe termen scurt derivă din faptul că DN 79 Arad-Oradea, conform studiilor de trafic, înregistrează un trafic de autostradă, astfel că, în domeniul infrastructurii rutiere din zona de vest a României, realizarea drumului expres Oradea – Arad a devenit o prioritate”, a spus domnul Ilie Bolojan.

Drumul expres ar urma să fie legat de autostrăzile A3 și A1, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura TEN-T existent, respectiv sectorul Oradea-Borș și Nădlac – Arad-Timișoara.

Conform proiectului, drumul expres Oradea-Arad va aveaprofil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pesens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri. Proiectul include șirealizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizareaa 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.