1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

Oradea va avea o nouă şosea care va ocoli comunele Oșorhei, Sânmartin și Nojorid

Consiliul Județean Bihor împreună cu Primăria Oradea şi primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid urmează să realizeze o rețea rutieră metropolitană. Aceasta  va conduce la o mai bună mobilitate a persoanelor și a mărfurilor în zona metropolitană a municipiului Oradea.

- Publicitate -

Este vorba de un inel rutier metropolitan cu o lungime de cca 20 km, care va fi un drum cu două benzi clasificat ca drum județean. Valoarea totală a investiției  este estimată la cca 200 milioane de lei, respectiv 40 milioane de euro, cu precizarea că valoarea exactă a întregului proiect depinde de soluțiile de trafic și de studiile geologice care vor da soluțiile.

„Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, unde fiecare unitate administrativ-teritorială are o sumă minimă recomandată. Având în vedere această sumă, am luat decizia să ne asociem, astfel încât să putem realiza împreună acest proiect important”, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Finanțarea acestui drum va fi asigurată din cotele ce revin Consiliului Județean Bihor, respectiv suma 140 milioane lei, dar și din cea rezervată Municipiului Oradea, de 43 de milioane lei. La acestea se va adăuga o sumă de cofinanțare asigurată de Consiliul Județean Bihor, a mai arătat preşedintele CJ Ilie Bolojan. Conform spuselor acestuia, rețeaua rutieră va pleca de la aproximativ 10 km de Oradea, respectiv de la intrarea în Oșorhei dinspre Cluj–Napoca, apoi va ajunge ocolind Alparea la intrarea în stațiunea Băile Felix dinspre Beiuș, în zona benzinăriei USA Oil. Drumul DN76 va fi traversat în zona respectivă cu un viaduct înspre Cordău. În continuare, acest inel metropolitan va merge spre comuna Nojorid, ocolind satul Apateu și făcând joncțiune cu drumul național spre Arad și cu viitorul drum expres Oradea-Arad, pe teritoriul comunei Nojorid. 

„Urmează ca după aprobarea în consiliile locale partenere, să semnăm protocolul și să realizăm un studiu de fezabilitate, în așa fel încât în 45 de zile să avem indicatorii tehnico-economici conform cerințelor din programul național de investiții. Astfel, ne dorim ca în primăvara anului viitor să avem deja documentația aprobată și să putem demara procedurile de licitație pentru proiectare și execuție”, a completat Ilie Bolojan. 

În finalul conferinței, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a mulțumit celor trei primari ai comunelor Sânmartin, Oșorhei și Nojorid, exprimându-și convingerea că acest proiect împreună cu celelalte proiecte care se realizează în zona metropolitană Oradea vor conduce la o mobilitate mai bună a mărfurilor și a forței de muncă, la un export de prosperitate dinspre Oradea spre zona rurală, la șanse mai bune pentru cei care locuiesc în satele din jurul Oradiei, la un acces mai ușor la un loc de muncă al acestora, care va împiedica depopularea zonelor rurale, dar și la încurajarea producției agricole din aceste zone și integrarea ei în economia locală.

Proiectul a fost supus azi aprobării Consiliului Județean, urmând ca mâine să fie supus aprobării Consiliului Local.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI