Oradea, gazda unei vizite de lucru organizate de ADR Nord-Vest pentru UAT-urile din Nord Vestul României

213

În perioada 10-11 decembrie, Oradea a fost gazda unui eveniment organizat de Agenția de Dezvoltare Nord-Vest pentru reprezentanții primăriilor care și-au manifestat intenția de a sprijini dezvoltarea de parcuri industriale în regiunea de Nord-Vest.

Prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027 va exista posibilitatea finanțării unor initiative precum: „Sprijinirea dezvoltării structurilor de sprijin a afacerilor care urmează la rândul lor să administreze granturi în favoarea IMM-urilor sprijinite, din regiunea Nord-Vest, România”.

Oradea este orașul care a reușit să se dezvolte prin atragerea fondurilor europene, iar prin implicarea Agențieide Dezvoltare Locală (ADLO) peste 100 de companii au ales să investească în cele patru parcuri industriale funcționale.

“ADLO are o activitate foarte complexă, dincolo de administrarea Parcurilor Industriale. Serviciile pe care le ofererim sunt diverse: desfășurăm proiecte comune cu companiile, suntem implicați în susținerea și dezvoltarea învățământului dual, ne ocupăm de terminalul Cargo și terminalul Intermodal, de iluminatul public din municipiu, dar și de dezvoltarea parcurilor industrial din județ.  Ne bucurăm de faptul că, încă o dată, Oradea este dat drept model de bune practici. Muncim zi de zi la creșterea nivelului de trai al locuitorilor și ne dorim să creăm o comunitate puternică. Oradea rămâne în continuare un oraș deschis oportunităților, un oraș care își dorește noi provocări”, a punctat Alina Silaghi, director general ADLO.

Pe parcurusul celor două zile ale evenimentului au avut loc prezentări privind: 

– conceptul de parc industrial și mecanismul de creare/extindere a acestuia; 

– tipuri de proiecte ce urmeaza a fi finanțate prin POR NV 2021-2027: beneficiari eligibili, activități eligibile, cheltuieli eligibile, inclusiv tipuri de investiții finanțate prin grant pentru IMM-urile ce urmează a se localiza în aceste structuri.

Reprezentanții Unităților Administrativ Teritoriale, împreună cu conducerea ADLO și reprezentanții ADR NV, au desfășurat o vizită de lucru la două dintre Parcurile lndustriale din oraș, tocmai pentru a întelege modelul de bune practici ce poate fi valorificat și replicat în regiune. 

Înoțiți de echipa ADR NV și Directorul General al agenției, Marcel Ioan Boloș, cei prezenți au efectuat și o serie de vizite în municipiul Oradea, pe parcursul căreiaparticipanții au putut remarca rezultatul implementării celor mai de succes proiecte din localitate.

Astfel, pe lista obiectivelor vizitate s-au numărat: Cetatea Oradea, Complexul welness termal Nymphea, Spitalul Județean Oradea, linia de tramvai modernizată, Piața Rogerius și Piața Unirii, proiecte implementate prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.