Obiectivele noului manager al spitalului orădean unificat, dr. Gheorghe Carp: creşterea calităţii actului medical şi a gradului de satisfacţie a pacienţilor

297

Primarul Florin Birta împreună cu noul manager alSpitalului Clinic Județean, dr. Gheorghe Carp, au susținut azi o conferință de presă în care au prezentat detalii cu privire la managementul spitalului orădean unificat.

 

Așa cum se știe, din data de 26 februarie 2022, Spitalul Clinic Județean de Urgență  funcționează cu un număr de aproape 2000 de paturi, Consiliul Local aprobând retragerea din administrarea Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” a bunurilor proprietate a Municipiului Oradea și darea acestora în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

La data de 1 aprilie, Primăria Oradea a semnat contractul de management al Spitalului Județean cu o firmă de management, doctorul Gheorghe Carp devenind noul manager al spitalului.

„Achiziția publică prin care s-a selectat firmă care să se ocupe de managementul Spitalului Județean a fost într-adevăr o procedură nouă, dar organizată în conformitate cu legislația în vigoare și care a mai fost implementată și în alte județe din România. Totodată, licitația a fost total transparentă, aceasta fiind anunțată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice Național și European. Având în vedere că vorbim de o unitate sanitară mare, despre o instituție greu de condus, mă bucur că dr. Gheorghe Carp a decis să participe la această procedură și că a ales să se implice în managementul Spitalului Județean pentru următorii 4 ani. De asemenea, mulțumesc d-nei Daina Lucia pentru modul în care a asigurat interimatul în această perioadă deloc ușoară”, a precizat primarul Florin Birta.

Creșterea calității serviciului sanitar și a gradului de satisfacție a pacienților și aparținătorilor

Primul obiectiv al echipei de management este creșterea calității serviciului sanitar în spitalul unificat și creșterea gradului de satisfacție a pacienților și aparținătorilor.

„Ne dorim ca tratamentul pacienților să fie unul de calitate. Iar atunci când un pacient se externează, să poată spune că a fost mulțumit de cum a fost tratat medical, dar și de cum a fost tratat din punct de vedere al factorului uman”, a precizat primarul Florin Birta.

Așa cum se știe, centralizarea sistemului de sănătate reprezintă principala componentă a unui sistem performant de sănătate. La Oradea, procesul de modernizare a început cu unificarea celor patru spitale: Spitalul Municipal, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie, continuând cu unificarea Spitalului Clinic Municipal cu Spitalul Clinic Județean. Toate aceste fuziuni au dus incontestabil și vor duce în continuare la o mai bună gestionare a sistemului sanitar și la creșterea calității actului medical. 

Managerul Gheorghe Carp a explicat ce pași se vor face în continuare, pentru atingerea obiectivelor propuse: „Spitalul funcționează pe proceduri și poți vedea oricând dacă cineva s-a conformat sau nu procedurilor. În plus, digitalizarea spitalului ne va ajuta și mai mult în detectarea blocajelor. Va trebui să facem o selecție a specialiștilor. E adevărat că la Oradea avem mulți specialiști de mâna întâi, dar avem și specialiști de mâna a doua sau a treia. În acest sens, e important să implementăm un sistem logic, în care să încheiem cu medicii contracte pe o durată de 5 ani, după care aceștia să fie evaluați. Astfel, se va menține constant motivația acestora de a se perfecţiona și de a-și face treaba cât mai bine. Totodată, vom organiza cursuri specializate pentru a ne asigura că atitudinea medicului față de pacient este un corectă. Astfel, gradul de satisfacție a pacienților și aparținătorilor va fi măsuratconstant” .

Acesta a mai spus că va pregăti noi proiecte care să continue modernizarea spitalului, proiecte printre care se numără: o nouă bază logistică a spitalului, un nou bloc alimentar, un site modern și accesibil pentru pacienți și aparținători.

Sunt conștient că un contract de management profesionist presupune o răspundere foarte mare

Dr. Gheorghe Carp a explicat motivația care a stat la baza alegerii sale: „Când am văzut că lucrurile nu se desfășoară cu rapiditatea necesară – și mă refer aici la proiectele europene care trebuie implementate la timp, am decis să renunț la funcția de senator pentru a putea participa la procedura de achiziție anunțată. În Europa se practică demult managementul profesionist. Probabil acesta va fi viitorul și în România. Sunt conștient că un contract de management profesionist presupune o răspundere foarte mare. Astfel, răspunzi pentru tot ceea ce ți-ai asumat, trebuind totodată să asiguri în același timp gradul de satisfacție a pacienților, a aparținătorilor și amedicilor‘‘.

Unificarea celor două spitale va avea ca efecte: creșterea calității activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor. Astfel, vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestionate în comun, fapt ce va duce de asemenea la scăderea cheltuielilor.

Printre principalele investiții care vizează în acest momentsistemul de sănătate orădean și care vor fi gestionate în continuare de managerul Gheorghe Carp sunt: lucrările de creștere a eficienței energetice atât la corpul de clădire de pe Gh. Doja, cât și la cel de pe C. Coposu, lucrările de reabilitare a zonelor interioare ale spitalului, achiziția în comun de echipamente medicale din cadrul Proiectului ROHU 449 (Sistemul Angio CT – o premieră în România),lucrările la parcarea spitalului care va avea 516 locuri, lansarea procedurii de licitație pentru extindereaambulatoriului la Spitalul Județean, demararea în cel mai scurt timp a licitației pentru construirea noului spital de pe str. Vlădeasa.

„În următoarele luni vom inaugura câteva investiții extremde importante pentru Oradea. Este vorba de laboratorul robotizat, stația de sterilizare centrală a spitalului și farmacia informatizată. Totodată, urmează să avem o manifestare științifică extrem de importantă, care va reuni un număr de 47 de reprezentanți ai celor mai importante centre din domeniul medical la ora actuală”, a încheiat managerul Gheorghe Carp.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.