O nouă strategie de accesare a fondurilor europene la Consiliul Județean Bihor

344
 


Azi, 5 noiembrie 2020, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și vicepreședintele Mircea Mălan au susținut o conferință de presă cu privire la stadiul proiectelor cu fonduri europene derulate până în prezent de Consiliul Județean, respectiv de instituțiile din subordine.

 

În prezent, 15 proiecte derulate de CJ beneficiază de fonduri europene. Valoarea nerambursabilă totală a acestora este de 87,3 milioane de euro. Valoarea dată se referă la partea care îi revine Consiliului Județean sau unei entități din subordinea Consiliului la proiecte, și nu reprezintă valoarea totală a proiectelor. 

Pentru a crește eficiența în accesarea fondurilor europene, o primă măsură adoptată de actuala conducere a Consiliului Județean a vizat desființarea Serviciul de Proiecte și Arii Protejate, responsabil, până acum, de fondurile europene. În locul acestui serviciu s-a înființat Compartimentul Fonduri Europene, în subordinea Direcției Generale Tehnice. Din 13 posturi (3 de conducere și 10 de execuție) de la vechiul serviciu, în noul compartiment au rămas 4 posturi de execuție. 

Vom lua măsuri de îmbunătățire a activității atragerii de fonduri europene. Vom construi o echipă de oameni dedicați județului Bihor, care vor depune eforturi pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea județului. Până acum oamenii care lucrau la proiecte erau disparați în cadrul mai multor direcții și de aceea lucrurile nu au funcționatDe asemenea, am redus numărul de membri din echipele de proiectare. Fiecare proiect avea 11-13 membri în echipă, însă la o analiză se constată că lucrurile nu sunt unde ar trebui să fie. Am stabilit că din aceste echipe nu vor mai face parte decât acei angajați ai Consiliului Județean care sunt efectiv implicați în proiect”, a mai declarat domnul Mălan.

Din cele 15 proiecte actuale, 7 se derulează în cadrulProgramului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 și sunt gestionate de către Direcția Tehnică, având o valoare de 78.5 milioane de euro. Un alt proiect se derulează prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. În valoare de 545 de mii de euro, acesta se referă la „Optimizarea Procesului Decizional și al Planificării Strategice și Bugetare la nivelul Consiliului Județean Bihor”. Celelalte 7 proiecte sunt depuse prin programul Transfrontalier România – Ungaria, RO-HU, și au o valoare de 8,2 milioane de euro. Serviciul de proiecte și arii protejate a mai depus în cadrul POIM 2 cereri de finanțare în valoare de 3 150 000 euro pentru a crește capacitate de gestionare a crizei generate de COVID19.

O altă măsură luată de conducerea Consiliului Județean se referă la reducerea sporului pentru cei care făceau parte din proiecte. 

,,Până în prezent, regula generală era să se acorde un spor de 50%. Acum, am luat decizia ca sporul maxim care se poate acorda managerului de proiect să fie de 30%, iar doar în caz de excepție, echipa de proiect ar urma să beneficieze de o cotă mai mare, atunci când sunt implicați în proiecte care au o valoare mai mare. Pentru a înțelege de ce am luat această decizie, vă dau un exemplu. La proiectul de reabilitare a Cabanei de la Vadu Crișului, fiecare dintre cei 11 membri ai echipei de proiectareavea un spor de 50%. Valoarea sporului lunar, cumulat, până luna trecută era de 28,090 de lei. Proiectul e în a 28-a lună de implementare, dar este cu mai bine de 2 ani întârziere în privința organizării procedurii de achiziție publică. Au depus cerere de prelungire cu 24 de luni. Nu se justifică încasarea acestor sume. Am luat măsuri ca sporurile să nu depășească 20%. În urma reducerilor, suma sporului va fi de 3 ori mai mică”, a declarat vicepreședintelui Mircea Mălan.

În perioada următoare va fi gândită o strategie aplicată pentru atragerea de fonduri europene, care să țină cont de imaginea de ansamblu. Aceasta în condițiile în care vechea conducere a luat câteva decizii care nu au fost în beneficiul județului:

,,De exemplu, vechea conducere a luat un împrumut bancar pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici nr.1 – viitorul sediu administrativ al Consiliului Județean, a încheiat contractul de execuție și s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, în condițiile în care dacă ar fi întârziat semnarea contractului de execuție până după 1 ianuarie 2021, acesta ar fi devenit un proiect eligibil pe fonduri europene. Practic atunci, CJ ar fi avut o contribuție de 2%, la valoarea de peste 5 milioane de euro a proiectului de reabilitare. Aceasta a fost o decizie eronată, care nu are nici o legătură cu interesul real al oamenilor din acest județ. O soluție în acest caz ar fi rezilierea pe cale amiabilă a contractului de execuție cu executantul lucrării, Drum Asfalt. Se va reface apoi studiul de fezabilitate, iar apoi se va depune proiectul de finanțare pe axa de eficiență energetică, în perioada de finanțare 2021 -2027”, a mai adăugat vicepreședintele Mircea Mălan.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.