Alți 3 oameni au fost readuşi în cursa vieţi prin transplant de ficat şi rinichi, iar alţi 2 vor avea o viaţă mai bună prin transplant de cornee, datorită generozităţii altor oameni şi efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare şi transplant. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!
O nouă prelevare de organe şi ţesuturi (cornee) a fost realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea de la un pacient aflat în moarte cerebrală a cărui familie a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi aflaţi pe listele de aşteptare.
Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi, în condiţiile extrem de dificile determinate de pandemia COVID-19. Cu profesionalism, responsabilitate şi dăruire, echipa spitalului din Oradea (Dr. Ştefania Sijie, Dr. Erika Luputiu, as. Aurelia Cheregi, as. Emese Szabo) a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei pentru alţi oameni să fie pornite.
Dr. Carmen Pantiş, coordonator transplant SCJU Oradea, coordonator regional ANT: “Finalitatea acţiunii noastre în sănătate şi în special în transplant este Speranţa şi Viaţa. Ne putem gândi la „lunga listă de aşteptare”, cu pacienţi care au nevoie de un organ sau un ţesut vital, la durerea psihologică a pacientului suferind care nu are o „şansa” şi care este pus în faţa unui sfârşit dramatic, un sfârşit catastrofic; vulnerabilitate, reducere la resemnare şi un sentiment de tristeţe şi disperare profund devastator. Din această perspectivă, speranţa are o mare încărcătură simbolistică. Se impune, dincolo de orice dicurs, să trecem peste lucrurile care ne pun în dezacord şi să fim solidari din punct de vedere medical în salvarea de vieţi umane şi astfel în ameliorarea nefericirii umane și a suferinței. Toate le subsumăm acestui deziderat: DA pentru VIAŢĂ!”
Echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni (condusă de Dr. Vasile Lungu) și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (Dr. Dan Pop, Dr. Andrei Tomuta) au încheiat cu succes intervenţiile de prelevare ale ficatului şi rinichilor, aducând speranţa pentru 3 oameni aflaţi în suferinţă.
Intervenţia salvatoare de transplant de ficat s-a desfăşurat la Institutul Clinic Fundeni, în cadrul Centrului de Transplant hepatic, condus de Prof.Dr. Irinel Popescu. Alţi 2 oameni au fost salvaţi prin transplant renal de către profesioniştii ICUTR Cluj. Două transplante de cornee vor fi realizate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.
În spatele acestor performanţe medicale se află munca titanică, pregătirea de ani de zile şi dăruirea cu care o întreagă “armată” de profesionişti au ales să-şi facă datoria. Ne arătăm recunoştinţa şi respectul pentru echipele medicale implicate în această activitate sensibilă şi complexă, prinsă între suferinţă şi speranţă.