24.2 C
Aleşd
vineri, 21 iunie 2024
Blue Container Aleșd

O nouă ediție de succes a Festivalului-Concurs Național “Florica Ungur” la Oradea

 

Consiliul Județean Bihor și Centrul de Cultură al Județului Bihor, anunță încheierea cu succes a celei de-a 3-a ediții a Festivalului-Concurs Național de Muzică Populară “Florica Ungur”, desfășurată în data de 29 mai 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Evenimentul a adus pe scenă tineri talentați din întreaga țară, oferind publicului un spectacol deosebit de muzică populară românească.

Ediția din acest an a fost deschisă cu un moment plin de emoție în care cu ajutorul tehnologiei, au fost aduse în fața publicului imaginea și vocea marii interprete Florica Ungur, acompaniate live de orchestra ”Rapsodia Bihoreană”, dirijată de maestrul prof. Liviu Buțiu.

Prima parte a evenimentului a fost dedicată competiției, astfel cei 14 tineri rămași în urma preselecției au avut ocazia să impresioneze audiența și juriul cu interpretările lor autentice și cu frumusețea costumelor populare din zonele pe care le-au reprezentat, lucru ce s-a și întâmplat, făcând astfel misiunea juriului una deloc ușoară.

În a doua parte a evenimentului, suita de piese concertante a deschis momentul de gală a Festivalului-Concurs Național ”Florica Ungur” în care au fost decernate și două diplome de excelență doamnei etnomuzicolog dr. Elise Stan și domnului prof. univ. dr. Ioan Bocșa, acesta din urmă fiind și președintele juriului.

Pe scena festivalului-concurs, moderat de binecunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice de la TVR, Iuliana Tudor, tinerilor concurenți li s-au alăturat consacrații interpreți de muzică populară: Roxana Goia, Alexandra Chira, Liliana Laichici, Maria Sidea, Nineta Popa Ionescu, Ionuț Fulea, alături de Ansamblul „Nuntașii Bihorului”, coordonat de coregraful Ionuț Bortoș, și de Grupul vocal „Lioara” de la Școala de Arte „Francisc Hubic”, sub coordonarea prof. Antonela Ferche Buțiu.

Juriul format din domnul prof. univ. dr. Ioan Bocșa, doamna etnomuzicolog dr. Elise Stan, managerul CECART, doamna Laichici Liliana Dorina, doamna Florica Zaha și domnul Ionuț Fulea, ne-au mărturisit că au fost profund impresionați de nivelul înalt de profesionalism și de pasiunea demonstrată de fiecare participant: ”A fost un eveniment care a evidențiat nu doar calitățile tehnice ale concurenților, ci și profunzimea lor artistică și capacitatea de a transmite emoții prin interpretările lor. Competiția a fost strânsă, iar deliberările nu au fost deloc ușoare. Pe scenă au răsunat interpretări foarte bune, fiecare dintre ele reflectând orele de muncă asiduă și de dedicare pe care tinerii le-au investit în pregătirea lor. Este clar că viitorul muzicii populare este pe mâini bune.”

Marele premiu a fost câștigat de Bertea Delia Valentina, în vârstă de 20 de ani, din Suceava care a interpretat melodiile ”Soarele n-o răsăritu” și  ”Măi, bădiță, măi Ilie”.

Premiul I, a fost câștigat de Chile Alice Olivia (18 ani, Cluj), premiul II de Alb Alexia Nicole (17 ani, Bihor), iar premiul III de Oprea Andreea Maria (17 ani, Bihor). Mențiunile au fost acordate tinerilor Cupșe Denis Daniel, Vedinaș Ianis Alexandru, Mirișan Andreea Maria, iar premiile speciale au mers către Băican Elena Minodora și Alb Alexia Nicole.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, Televiziunea Română și Astoria Grand Hotel.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,733FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI