20.3 C
Aleşd
duminică, 8 septembrie 2024
Blue Container Aleșd

NOUL BLOC OPERATOR ȘI SECȚIA DE GINECOLOGIE DE LA MATERNITATEA ORADEA, PREGĂTITE SĂ ÎȘI PRIMEASCĂ PACIENTELE ÎNCEPÂND CU LUNA DECEMBRIE

Managerul Spitalului Clinic Județean, dr. Gheorghe Carp a prezentat azi, 23 septembrie, într-o conferință de presă,stadiul lucrărilor de reabilitare, modernizare și dotare a Blocului operator de ginecologie și a Secției de ginecologie de la Maternitatea Oradea.

Blocul operator situat la etajul II, format din trei săli de operație dotate la standarde europene și o secție de terapie intensivă de 10 paturi este finalizat, iar secția de ginecologie aflată la etajul I, amenajată cu 30 de paturi,este aproape gata, urmând ca în următoarele săptămâni să se finalizeze lucrările. Toate acestea sunt destinatepacientelor secției Obstetrică-Ginecologie II și IV a Staționarului III (fostul Spital Clinic de Obstetrică și Ginecologie din Oradea).

„Noul Bloc operator al Spitalului Județean – Secțiile de ginecologie se compune din  trei săli de operație, terapie intensivă cu 10 paturi și o secție de ginecologie cu 30 de paturi, iar realizarea acestuia a fost necesară pentru a putea să eliberăm vechea clădire, care este într-o stare improprie actului medical. Partea de construcție a fost finanțată de Ministerul Sănătății, Consiliul Local și din veniturile proprii ale spitalului. Pentru lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Secției Ginecologie, Staționar III, Ministerul Sănătății a alocat 8 milioane de lei, iar Consiliul Local 900.000 lei. În afară de aceste lucrări de construcție, am accesat și un proiect european în valoare de 1.200.000 euro, necesari pentru achiziția meselor de operații, a lămpilor pentru sălile de operații, pentru fluxul de aer laminar, tunuri laparoscopice, pentru realizarea sălilor în sine, dar și pentru achiziția altor dispozitive și aparaturi medicale necesare într-un bloc operator modern, plus sistemul de transmitere video a intervențiilor chirurgicale. Acest sistem de transmitere video ne ajută în partea didactică a actului medical al spitalului nostru ca și spital clinic, dar și pentru realizarea unor operații în premieră, care dorim să se efectueze în spitalul nostru atât de către personalul propriu, cât și de personalul medical din alte centre universitare. În afară de construcția în sine,a trebuit să construim un lift exterior pentru a deservi noul Bloc operator – Secția de Ginecologie. Așadar, acesta va fifolosit strict pentru ginecologie pentru a respecta circuitele impuse de reglementările în vigoare”, a precizat managerul Gheorghe Carp.

Urmează ca după finalizarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirii, începând cu data de 1 decembrie 2020, secțiile să fie deschise pentru paciente.

Momentan, Blocul operator Ginecologie funcționează în clădirea veche, în Staționar III, urmând ca la finalizarea lucrărilor acesta să fie relocat.

Astfel, blocul operator și secția de ginecologie vor funcționa într-una din aripile corpului B al Maternității.

Prin proiectul transfrontalier elaborat în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara şi cu Universitatea din Debreţin (Ungaria), Maternitatea din Oradea beneficiază de fonduri europene nerambursabile de 1,2 milioane euro.

Dotarea cu aparatură s-a făcut din fonduri UE, iar restul lucrărilor prin fonduri proprii ale spitalului, contribuția Primăriei Oradea și fonduri de la Ministerul Sănătății.

Proiectul se realizează în cadrul Programului Interreg România – Ungaria și este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Proiectul „Îmbunătăţirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice în zona transfrontalieră”, al cărui lider este Institutul de Boli Cardiovasculare, iar parteneri sunt Spitalul Judeţean din Oradea şi Universitatea din Debreţin, are o valoare de 3 milioane euro, din care suma nerambursabilă este de 2,25 milioane euro.

Durata proiectului se întinde pe doi ani, între martie 2019 şi mai 2021.

Tot din acest proiect fac parte activități pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă. Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a planificat mai multe activități, unele dintre ele în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Universitatea din Debrecen: screening gratuit; consultarea preoperatorie cardiologică pentru pacienții ginecologi pe parcursul perioadei de implementare a proiectului în Oradea; screening pentru depistarea precoce a cancerului ovarian; screening pentru detectarea bolilor infecțioase; efectuarea unui videoclip despre prevenirea problemelor ginecologice principale și promovarea online.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,225FaniÎmi place
1,730CititoriConectați-vă
982CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,650AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI