Nouă persoane evacuate şi o fată de 12 ani transportată la spital în urma unui incendiu produs la un bloc din Salonta

119

În data de 15 decembrie, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la un bloc de garsoniere, din municipiul Salonta, respectiv pentru verificarea apartamentelor și evacuarea locatarilor imobilului în vederea prevenirii intoxicării acestora cu fum. 

​În seara zilei de miercuri, 15 decembrie, la ora 19.46, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la un bloc de locuințe cu trei etaje, de pe strada Petofi Sandor din municipiul Salonta.

Pentru gestionarea evenimentului semnalat, la fațalocului au fost mobilizate operativ, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Salonta, cudouă autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității, un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Oradea, cu o autospecială de lucru la înălțime, precum și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

La sosirea forțelor de intervenție, casa scării era inundată cu fum, iar incendiul se manifesta în dormitorul unei garsoniere situate la etajul 1. Concomitent cu acțiunea de localizare și lichidare a incendiului, cei 28 de pompieri militari au acționat pentru verificarea tuturor celorlalte garsoniere, evacuând nouă persoane (șase adulți și trei minori), care nu puteau ieși din locuințe din cauza fumului dens din casa scării. Ceilalți locatari au reușit să se autoevacueze înainte de sosirea echipajelor. 

O minoră, în vârstă de 12 ani, intoxicată ușor cu fum a fost asistată medical și transportată la spital.

După stingerea incendiului, în jurul orei 20.35, pompierii militari au acționat în continuare la fața locului până la ora 22.35, pentru ventilarea casei scării și a locuințelor, respectiv pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că incendiul a fost, cel mai probabil, provocat de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de un mijloc de încălzire, proprietara amplasând lada de lemne și alte materiale combustibilelângă soba de teracotă.

Au ars lada de lemne și materialele textile de lângă sobă.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de situații de urgență, reamintim bihorenilor următoarele reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor:

• Nu așezați în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

• Se interzice folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații sau nesupravegheate;

• Nu folosiți decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evitați supraîncărcarea acesteia;

• Nu folosiți soba decât cu ușița închisă;

• Așezați o tăviță metalică în fața sobei, în dreptul ușiței;

• Stingeți focul din sobă înainte de a părăsi locuința;

• Nu adormiți niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

• Cenușa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit și amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu și numai după ce se sting  complet resturile de jar.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.