Noi proiecte de infrastructură votate de Consiliul Local Oradea

184
Primarul Florin Birta
Primarul Florin Birta

Primarul Florin Birta a prezentat în conferința de presă de azi, 25 februarie, mai multe proiecte supuse aprobării în ședința Consiliului Local, făcând mai multe precizări pe marginea acestora.

Unul dintre proiectele aprobate în Consiliul Local de azi se referă la aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea rețea de utilități publice în Parcul Eurobusiness IV. Parcul se află în zona noului drum de legătură dintre Oradea și comuna Sântandrei, în zona fostei ferme de porci de la Palota și a Adăpostului „Grivei”. 

Primăria Oradea va face aici o investiție de 11 milioane lei prin care vor fi introduse toate utilitățile, de la apă-canal, canalizare până la asfaltarea drumurilor. Suprafața vizată de proiect este de 65.000 mp. După introducerea utilităților se vor realiza parcele mai mici, cuprinse între 2000-6000 mp. În total vor fi 24 de parcele.

„Până la această oră avem peste 400 de cereri de ladiverse firme din municipiul Oradea care doresc să achiziționeze aceste parcele pentru a-și începe sau reloca activitățile de producție. Astfel, având în vedere cererea mare, estimăm că dacă lucrările la utilități vor fi gata pânăîn toamna acestui an, Parcul industrial IV va fi ocupat în procent de 100%”, a precizat primarul Florin Birta.

Se modernizează strada George Bacaloglu

În ședința de azi a Consiliului Local s-au aprobat şiindicatorii tehnico-economici, respectiv coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică „Modernizare str. George Bacaloglu”.

Strada George Bacaloglu este situată în partea de est a municipiului Oradea, în Cartierul Tineretului, pornește din str. Calea Clujului și are o lungime de cca 1,5 km.

Valoarea totală a investiției (construcții +montaj) este de 4,4 milioane lei (inclusiv TVA), iar durata de execuție este de 4 luni. 

„Strada George Bacaloglu este a cincea stradă din acest cartier care este modernizată. Așa cum am spus încă de la finalul anului trecut, vom ajunge în toate cartierele orașului, și în cele noi, cum sunt Cartierul Tineretului, Cartierul Grigorescu, Cartierul Veteranilor, inclusiv zona de dealuri, pentru a începe modernizarea străzilor și în aceste zone”, a precizat primarul Florin Birta.

Parcul Brătianu va fi legat printr-o pistă de biciclete de str. M. Averescu

Tot în ședința Consiliului Local de azi, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Pistă de biciclete, alee de acces auto, împrejmuire și racord la rețeaua de canalizare a clădirii vestiarului Bazei Sportive în zona străzii Codrilor – Ștrand Dinamo”.

Valoarea totală a investiției este de 533.817 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare a lucrărilor este de 1 lună. Investiția vizează realizarea unei piste de biciclete/accesul auto cu o lungime de 182,12 m, poarta automatizată de intrare în incinta bazei sportive dinspre str. Codrilor, poartă de acces dublă pe role la ieșirea în zona de parcare, realizarea racordului de canalizare menajeră, montare stâlpi de iluminat.

„Atunci când am realizat parcarea din zona Aquaparkului, am legat Parcul Brătianu cu o pistă de biciclete, care însă se întrerupea la gardul Bazei Sportive Dinamo. În urmă cu un an de zile am început demersurile pentru  a obține o Hotărâre de Guvern, prin care o parte din acel teren, respectiv o fâșie de cca 2 m pe tot frontul dinspre Aquapark, să treacă din proprietatea statului român în proprietatea municipiului. Hotărârea există, studiul de fezabilitate a fost finalizat, urmând să demarăm execuția lucrărilor pentru continuarea pistei de biciclete. Astfel, Parcul Brătianu va fi legat printr-o pistă de biciclete de str. Averescu de pe malul Crișului”, a precizat primarul Florin Birta.

Pistă de alergare din tartan pe strada Sovata

Totodată, Primăria urmează să amenajeze o pistă de alergare pe str. Sovata, pe malul Crișului Repede, proiectul de hotărâre fiind aprobat de Consiliul Local.

„Am avut o serie de solicitări din partea locuitorilor din zona Sovata pentru a amenaja și aici o pistă de alergaredin tartan, după modelul celorlalte realizate în oraș. Acest lucru se va materializa în curând, pista de alergare urmând să aibă o lungime de 652 de m”, a precizat primarul Florin Birta.

Valoarea investiției este de 531 000 lei. Pista va fi amenajată în perimetrul delimitat de Podul Carol I, str. Sovata și digul de pe malul Crișului Repede. Zona este cuprinsă între blocurile C2 și C7 din str. Sovata, delimitată la sud de taluzul digului și la nord de aleea carosabilă (blocurile C5 – C7) și pietonala (blocurile C2 – C4), la vest de terenul de sport, iar la est de terenul de joacă situat în dreptul parcării din apropierea podului.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.