Noi focare de pestă porcină în Bihor

922

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, la această dată în județul Bihor, numărul total al focarelor active de pestă porcină clasică (PPA), este de 21, ultimile focare declarate la porcii domestici fiind, în data de 23.09.2020 în localitatea Boianu Mare – comuna Boianu Mare, și în data de 30.09.2020 în localitatea Sălacea – comuna Sălacea.

 

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihorau luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. 

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de evoluție a PPA, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

La această dată, din cele 21 de gospodării afectate de PPA la nivel de DSVSA Bihor, au fost procesate și finalizate prin despăgubirea proprietarilor 3 gospodării, și sunt finalizate tehnic și urmează a fi despăgubiți alți 9 proprietari. 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Totodată informăm populația, asupra faptului că, în scopul prevenirii și controlului PPA în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, desfășoară un program național de supraveghere și control a PPA, prin care se urmărește verificarea modului de respectare a cerințelor la mișcarea porcinelor, efectuarea recensământului tuturor exploatațiilor de porcine, implementarea și respectarea restricțiilor în focarele de boală, respectiv implementarea și respectarea măsurilor de stingere a focarelor de boală și de ridicare a restricțiilor impuse în localitățile afectate. În acest context rugăm proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor să acorde sprijinul necesar, inspectorilor DSVSA Bihor care vor efectua recensământul și controlul exploatațiilor de pocine din județ.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.