Noi controale de verificare a modului în care orădenii colectează selectiv deșeurile

104
 

Primăria Municipiului Oradea continuă campania de verificare a modului în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice). 

În perioada 22 – 26 noiembrie 2021, s-au efectuat verificări în zona de case pe străzile: Rovine, Victor Babeș, Stănișoarei, Bicazului, Piața Creangă, Lămâiței, A.T. Laurian, Gen. D. Praporgescu, Mioriţei, Brașovului, Nicolae Jiga, Avram Iancu, Garoafei, Horvath Imre, Mușcatei, Cezar Bolliac, Mihai Viteazul, Ulmului, Demetriu Teiusanu, Col. I. Buzoianu, Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Piața Cetății, Piața 1 Decembrie, Rachetei, precum și la un număr de 50 asociații de proprietari de pe străzile : Bumbacului, Morii, Peneș Curcanul, Onisifor Ghibu, Aleea Zidarilor, Aleea Forajului, Piața Nucetului și Nufărului. 

Controalele au fost efectuate de către patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, S.C. RER VEST S.A și S.C. ECO BIHOR S.A., cu sprijinul PolițieiLocale Oradea. 

Fracția deșeu reciclabil  20 deșeuri neconforme din 330 utilizatori verificați

În urma verificărilor din 22, respectiv 26 noiembrie, la un număr de 606 utilizatori ai serviciului de salubrizare de pe străzile amintite, s-a constatat că 330  de utilizatori au scos recipienţii /sacii în vederea colectării şi transportului de către operatorul de salubritate. Din acești 330, s-au identificat deșeuri neconforme la un număr de 20 generatori de deșeuri de pe str. Bicazului nr.16, str.Lămâiței nr. 1, str. Mioriței nr. 4, str. Nicolae Jiga, nr. 12, nr.14, nr. 18, nr. 35 ap. 2, 3 și 5, nr. 54 ap. 2 si 4, str. Titu Maiorescu nr. 22 și nr. 8, str. Mihail Kogălniceanu nr. 69. Deşeul reciclabil a fost contaminat cu resturi de mâncare, deșeuri vegetale, măști, textile.

Fracția deșeu biodegradabil – 53 deșeuri neconforme din 189 utilizatori verificați

În urma controalelor derulate în 23, respectiv 24noiembrie, la utilizatorii menționați, la fracția de deșeu biodegradabil, s-a constatat că dintr-un număr total  de 612 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, un număr de 189 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului. Deșeuri neconforme au fost identificate la un număr de 53 de generatori de deșeuri de pe str. Horvath Imre nr. 3 si nr. 8, Cezar Bolliac nr. 5, str. Demetriu Teiuşanu nr. 16 ap. 6 si 8, str. Col. I. Buzoianu nr. 12, nr.14, nr. 18 ap. 11, nr. 20 ap. 4, nr. 3, nr. 31 ap. 1 și nr. 6,  str. Titu Maiorescu nr. 7 ap. 1, 2, 3, 4, nr. 9, ap. 8, str.Mihail Kogălniceanu nr. 12 ap. 3, nr. 42, nr. 46 ap. 12 si ap.5, nr. 47, nr. 60 ap. 3, nr. 63, nr. 68 ap. 3 și nr. 76, str.Rovine nr. 10 ap. 2, nr.13, nr.1A ap.4, 6 si 7, str. Victor Babeş nr. 2, str. Bicazului nr.11, nr.17 ap.2, str. PiațaCreangă nr.7 ap.5, str. Lămâiței nr. 9 ap. 5, str. A.T.Laurian  nr. 16 ap. 3, str. Mioriței nr. 28, nr. 5 ap. 3, str. Brașovului nr. 23, nr. 15 ap. 1, nr. 27, nr. 6 ap. 2, str.Nicolae Jiga nr. 24 ap.2 și 4, nr. 3 ap. 2, nr. 35 ap. 2, nr.38, nr. 48 ap.1, nr. 60A ap. 5, nr. 7, nr. 8 ap. 3. Deșeul biodegradabil  a fost contaminat cu  alte fracții de cele mai multe ori cu sticle şi recipienti din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi si ambalaje  dinhârtie/carton, mucuri de ţigară etc.

Echipa de control a aplicat pe recipienţii al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea„DEȘEU NECONFORM”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca și DEȘEU REZIDUAL, acesta nefiind golit de către operator, fiind lăsat pe amplasament șicolectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu. 

Avertismente urmate de amenzi

În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat un număr de 31 avertismente persoanelor fizice și 20asociațiilor de proprietari, urmând ca la următoarea verificare, neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă. 

Comparativ cu cea de-a patra săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deșeurilorreciclabile a fost de 96,27%, în cea de-a patra săptămânăs-a înregistrat o ușoară scădere a acestuia la 93,94% 

În cazul deșeului biodegradabil, procentul a crescut de la65% în a cea de-a patra săptămână, la 71,96 % însăptămâna a cincea. Întrucât pe fracția de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curțile comune, Primăria Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilorcontaminate, pentru a evita pe viitor sancționareacontravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați sămenționeze pe sac (cu un marker sau pix) numărulapartamentului unde a fost generat deșeul. 

Ca urmare, s-a solicitat operatorului de salubritate săanalizeze această disfuncționalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deșeului reciclabil în saci. De asemenea, orădenii au fost informați asupra regulilor colectării separate, fiind împărțite și materiale informative în acest sens. 

Deșeul biodegradabil a fost precolectat corect laurmătoarele asociații de proprietari: R29-R31 Nufărului 1, Bumbacului 27, Vega, Astra, Avram Iancu, Egreta, PeneşCurcanul 34, Dorna, Dalia, Bumbacului 19, Nufărului BL.AN.54, Nufărului 338, Nufărului 84. 

Unde ne putem informa despre colectarea selectivă

Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului. 

Ghidul de colectare distribuit de S.C. RER VEST S.A. poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/. Pentru informațiisuplimentare cu privire la colectarea selectivă și lanerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului SC RER VEST SA la nr. 0374885693 – Program telefonic (luni – vineri) 07:00 – 19:00; 0259433195 – Program telefonic (luni – duminică) 19:00 – 07:00.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.