Muzeul Ţării Crişurilor vă invită la deschiderea expoziţiei Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal

78
colecţia Muzeului Brukentha

Muzeul Ţării Crişurilor vă invită la deschiderea expoziţiei Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor, care va avea loc în 4 decembrie 2019, ora 17.30, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor. Organizatorii acestui eveniment sunt Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” SRL. Expoziţia cuprinde 8 capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal semnate de artiști reprezentativi din Școala flamandă și olandeză a secolului al XVII-lea, ca Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) și Philips Wouwerman (1619-1668).

 Una dintre capodoperele care vor putea fi admirate în expoziţie aparţine lui David Teniers cel Tânăr (1610-1690) şi are titlul Consultația medicală. David Teniers cel Tânăr, unul dintre cei mai apreciați pictori flamanzi din secolul al XVII-lea, s-a specializat în realizarea unor scene de gen extrem de veridice, inspirate din viața diferitelor categorii sociale. Tabloul (datat cca. 1660, colecţia baronului Samuel von Brukenthal) ne introduce în atmosfera unui cabinet medical de epocă. Medicul, așezat la o masă, ridică cu mâna dreaptă spre fereastră un balon din sticlă, pe jumătate umplut cu urină. În mâna stângă ţine o carte deschisă, aflată pe masa acoperită cu o față de masă gri, pe care se află câteva borcane legate la gură și alte recipiente din sticlă. Pe podea se află câteva cărți, iar în stânga un cuptor alchimic și, lângă acesta, două vase legate la gură. Lângă medic, în picioare, o femeie așteaptă diagnosticul, plină de îngrijorare şinerăbdare. Un bărbat curios privește prin ușa întredeschisă.

Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 ianuarie 2020.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.