Marghita va avea o nouă Piață Agroalimentară din fonduri europene

109

În iunie 2020, primarul marghitei, Pocsaly Zoltan a semnat contractul de finanțare al proiectului ROHU-359 “Promovarea unei abordări integrate privind îmbunătățirea ratei de ocupare a forței de muncă și a dezvoltării afacerilor la nivelul microregiunilor Marghita și Berettyóújfalu”, finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. Astfel proiectul se află acum în implementare, în faza de pregătire și derulare a achizițiilor publice.

​Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Municipiul Berettyóújfalu și are o valoare totală de 2.619.494 Euro, din care 1.689.494 Euro (aproape 65%) revin Municipiului Marghita. Contribuția financiară a Municipiului Marghita la acest proiect este de doar 2%.

Ca urmare a acestui proiect, în Marghita va fi construit un “Centru de antreprenoriat și formare în domeniul agriculturii și produselor agricole” cu o suprafață utilă de 2.435 mp, dotat cu spații de moderne de comercializare a produselor agricole (piață), dar și cu spații pentru formare profesională continuă. 

Lucrările vor începe anul viitor, după finalizarea procedurilor de achiziție publică.

“Centrul de antreprenoriat și formare în domeniul agriculturii și produselor agricole”, va avea următoarele funcții:

–  spațiu de comercializare modern și adecvat pentru producătorii locali (piață);

– centru de instruire pentru producătorii locali din diverse domenii cu privire la dezvoltarea afacerii lor (marketing, management, etc.);

– infrastructură corespunzătoare pentru organizarea de ateliere de lucru și târguri pentru producătorii locali care lucrează în domeniul agriculturii și agroalimentar.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi elaborată “Strategia Comună de Angajare și Dezvoltare economica” și vor fi organizate 3 târguri de locuri de muncă, programe de formare profesională continuă, precum și evenimentul Agri-Business Days. Sunt așteptați să participe la aceste evenimente peste 840 de persoane din Marghita și împrejurimi.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.