Mare atenție la instalațiile electrice! Incendiu violent la o gospodărie din Răbăgani

715
 

Duminică, 22 august, pompierii militari bihoreniau acționat pentru stingerea unui incendiu deosebit de violent, care a cuprins o gospodărie din localitatea Răbăgani, flăcările rănind două persoane, mistuind mai multe animale și bunuri și punând în pericol casa din cadrul gospodăriei și alte două locuințe situate în stângași în dreapta uneia dintre construcțiile afectate de incendiu, la mai puțin de un metru.

​Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, în jurul orei 17.10, moment în care la fața locului au fost mobilizate operativ patru echipaje de pompieri militari din cadrul Secției Beiuș, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității, precum și un echipaj din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, cu o autospecială de stingere.

​În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată, ardeau violent acoperișul și mansarda unei construcții anexe, o șură, o construcție auxiliară în care era amenajată o cameră și adăposturi de animale (grajd, coteț) din cadrul aceleiași gospodării, respectiv acoperișul unei anexe din cadrul gospodăriei învecinate, existând pericolul iminent de propagare a incendiului la locuințacare avea acoperiș comun cu construcția anexă afectată de flăcări, precum și la două case învecinate, ale căror acoperișuri se aflau la circa 50 de centimetri de focare.

​Doi bărbați, care au încercat să stingă incendiul înainte de sosirea echipajelor specializate, au suferit arsuri la nivelul brațelor. Pompierii militari paramedici le-au acordat primul ajutor calificat și au transportat o victimă (cu arsuri de gradele I și II pe brațul și antebrațuldrept) la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea, cealaltă persoană refuzând transportul la spital.

Cei 20 de pompieri militari au acționat peste șapte ore, cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă,pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectivpentru protecția locuinței și a celorlalte două case expuse flăcărilor, operațiunea fiind îngreunată de suprafața mare de manifestare a incendiului și de numeroasele materiale combustibile depozitate în clădiri (mii de baloți de paie depozitați în podul casei și anexei mansardate, în interiorul șurii și adăposturilor de animale, precum și în podurile acestora și în grădină). Primăria localității a pus la dispoziție un buldoexcavator cu ajutorul căruia s-a acționat pentru manipularea grămezilor de paie, în vederea căutării și stingerii focarelor din interiorul acestora.

​Operațiunea de lichidare a focarelor și de înlăturare a efectelor negative ale evenimentului a fost finalizată îndata de 23 august a.c., în jurul orei 01.10.

În urma incendiului au ars 2 viței, 2 vaci, 8 porci, 50 păsări, acoperișul și mansarda construcției anexe, șura și adăposturile de animale, construcția auxiliară în care era amenajată o cameră, 3000 de baloți de paie și acoperișul unei anexe din cadrul gospodăriei învecinate.

Echipajele de pompieri au reușit să salveze casa din cadrul gospodăriei la care a izbucnit incendiul și celelalte două case aflate la o distanță de câteva zeci de centimetri de flăcări și circa 500 de baloți de paie.

​În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un conductor electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolație deteriorată.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

•​Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

•​Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

•​Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, hotă, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

•​Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

•​Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

•​Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

NU IMPROVIZAŢI!

•​Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

•​Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

​Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

•​Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

•​Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

•​Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

•​Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.