Sâmbătă, 16 iulie, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea unui incendiu violent, care a cuprins un grajd din localitatea Chiraleu (comuna Chișlaz), flăcările punând în pericol o bucătărie de vară aflată în aceeași curte șicasa din imediata vecinătate.
Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, în jurul orei 18.17, moment în care la fața locului au fost mobilizate operativ 3 echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Marghita, cu oautospecială de lucru cu apă și spumă, cu ambulanța SMURD a subunității, precum și un container de tip Abroll.
În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată, ardea violent acoperișul unei construcții în care era amenajat un adăpost de animale, existând pericolul iminent de propagare a incendiului la o bucătărie de vară aflată în imediata vecinătate a clădirii, cât și la o gospodărie din apropierea focarului.
În interiorul grajdului se afla un cal. Pompierii militari bihoreni au reușit salvarea acestuia, redându-l, în siguranță, proprietarului aflat la fața locului.
În sprijinul pompierilor militari, au intervenit și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Chișlaz.
Operațiunea de lichidare a focarelor și de înlăturare a efectelor negative ale evenimentului a fost finalizată în aproximativ o oră.
În urma incendiului au ars 20 metri pătrați acoperiș, 0.5 metri cubi de material lemnos pentru construcții și s-a distrus parțial o moară de cereale electrică.
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un conductor electric neizolat corespunzător.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, hotă, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;