Mare atenție la coșurile de fum! Un bărbat a fost rănit în urma unui incendiu

355

În data de 18 octombrie, în jurul orei 02.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost anunţat despre producerea unui incendiu la o locuință situată pe strada Piersicilor din municipiul Oradea.

La adresa indicată de apelant au fost mobilizate operativ echipajele Detașamentului 2 de PompieriOradea, care, în urma executării recunoașterii, au constatat că incendiul se manifesta violent la acoperișul unui garaj și la izolația de pe fațada casei lipite de construcția în flăcări, existând riscul propagării acestuiala întreaga locuință.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția casei, cei 15 pompieri militari mobilizați la fața locului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ o oră și 40 de minute, misiunea continuând cu înlăturarea efectelor negative ale evenimentului și căutarea eventualelor focare ascunse, până la ora 06.25.

În urma producerii incendiului au ars acoperișul garajului și izolația de pe fațada casei lipite de garaj. 

Din păcate, proprietarul casei, în vârstă de 53 de ani,a suferit arsuri la nivelul căilor respiratorii încercând să stingă incendiul înainte de sosirea echipajelor specializate. Acesta a fost asistat de pompierii militari paramedici ai Detașamentului 2 Oradea și de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, fiind ulterior transportat la spital. De asemenea, pompierii paramedici au acordat primul ajutor calificat și soției proprietarului, care a suferit un atac de panică.

Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un coș de fum deteriorat, lipit atât de garaj, cât și de casă.

Echipajele de pompieri militari au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la camerele și acoperișul locuinței, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.

Atenție la coșurile de fum

Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, ca în cazul incendiului izbucnit pe strada Piersicilor, cu persoane rănite sau din nefericire, chiar cu  pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate. 

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.