Mare atenție la coșurile de fum! Pompierii bihoreni au stins în weekend trei incendii provocate de acestea

261
 

​În intervalul 31.10 – 01.11.2020, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au desfăşurat 175 demisiuni, din care 57 de intervenții ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, 6 misiuni de stingere a incendiilor și 112 acțiuni de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus (COVID-19). 

 

​Sâmbătă și duminică, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a șase incendii, trei dintre acestea fiind generate, cel mai probabil, de coșurile de fum.

​Astfel, sâmbătă, 31 octombrie, între orele 12.48 -13.25, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Forău, comuna Uileacu de Beiuș. 

​Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de aproximativ 50 de metri pătrați din acoperișul casei și a circa 20 metri pătrați din tavanul unei încăperi.

​Tot sâmbătă, în jurul orei 21.45, pompierii militari din cadrul aceleiași subunități au intervenit pe strada Piața Samuil Vulcan din municipiul Beiuș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unui apartament situat la etajul 4 al unui bloc de locuințe. Incendiul, provocat cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, a fost stins cu operativitate, nefiind înregistrate pagube.

​În seara zilei de duminică, 1 noiembrie a.c., forțele de intervenție ale Stației de Pompieri Ștei au localizat și lichidat un incendiu având o cauză probabilă similară,produs la podul unei case din localitatea Lunca.

​Cele două echipaje de pompieri mobilizate la fața locului au stins incendiul în aproximativ 50 de minute, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la întregul pod și la încăperile locuinței.

​Au ars aproximativ 12 metri pătrați grinzi din lemn, amplasate în apropierea coșului de fum.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” readuce în atenția bihorenilor faptul că, astfel de evenimente nedorite sunt provocate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neasigurarea etanşării burlanelor şi a coşurilor de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate și neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori).

În acest context, în scopul preîntâmpinării unor astfel de situații de urgență,  reamintim cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri:

• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile; 

• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;

• în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

• gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile de prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

​În perioada menționată, pompierii bihoreni au mai intervenit pentru stingerea a trei incendii produse la o baracă, un adăpost de animale și la un autovehicul.

​În data de 31 octombrie, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pe strada Voltaire din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la obaracă, cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise. Au ars deșeuri de hârtie și o saltea.

​Între orele 07.35 – 09.30, pompierii Detașamentului Marghita au localizat și lichidat un incendiu produs la un adăpost de animale situat în localitatea Bogei, comuna Tăuteu.

​Evenimentul, provocat, cel mai  probabil, în mod intenționat, s-a soldat cu arderea acoperișului construcției și a circa 20 de tone de paie și fân.

​Duminică, în jurul orei 17.50, pompierii militari din cadrul Stației Valea lui Mihai au intervenit în localitatea Tarcea, unde au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, reușind să împiedice extinderea flăcărilor la întregul autovehicul. Au ars materialele combustibile din compartimentul motor.

​Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit electric.  

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.