Mare atenție la coșurile de fum! Casă mistuită de flăcări (video)

666
 

Pompierii militari reamintesc bihorenilor că burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în sezonul rece și faptul că nerespectarea cu strictețe a măsurilor de securitate la incendiu aferente coșurilor de fum se soldează adeseori cu pagube materiale, iar uneori, din nefericire, cu distrugerea bunurilor agonisite de-o viață sau chiar cu pierderi de vieți omenești.

Un astfel de eveniment nefericit, generat de un coș de fum și soldat cu mari daune materiale, s-a produs în data de 10 noiembrie, la o locuință situată pe strada Menumorut din localitatea Biharia.

​Apelul prin Sistemul Unic 112, care sesiza producerea incendiului, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, în noaptea de marți spre miercuri, 10 octombrie, în jurul orei 02.20, apelantul precizând faptul că-i arde întreaga casă.

​Pentru gestionarea evenimentului, la fața locului au fost mobilizate de urgență, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2, precum și un echipaj din cadrul Gărzii de Pompieri Sălard, care a intervenit cu o autospecială de stingere.

​În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent atât la nivelul întregului acoperiș, cât și în interiorul locuinței.

​Pentru stingerea focarelor, cei 17 pompieri militari mobilizați la fața locului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ 40 de minute, operațiunea continuând cu înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 04.40.

În urma producerii incendiului, nu au existat persoane rănite, însă flăcările au mistuit întregul acoperiș și au distrus bunuri din interiorul casei.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente nedorite, provocate de coşurile de fum, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte bihorenilor următoarele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor:

• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;

• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperisului, planşeului etc.;

• în podul clădilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

• gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile de prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lânga pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.