Lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor sunt în stare bună

231
 

Anul acesta, pentru a reduce impactul pandemiei, verificările de toamnă româno-ungare efectuate pe teritoriul României s-au adaptat situației sanitare. Din anul 2004, an de an, s-au efectuat verificări comune atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Ungariei în ceea ce privește starea lucărilor hidrotehince cu rol de apărare aflate în zona de interes comună. În prezent, restricțiile sanitare au făcut imposibilă vizita delegației ungare din cadrul TIVIZIG Debrecen pe teritoriul României. În aceste condiții, cu ajutorul tehnologiei, comunicarea și raportarea între cele două părți s-a făcut în format electronic. 

 

Astfel, în perioada 6-8 octombrie, experții părții române au participat, pe teritoriul român, la verificarea stării și a modului în care s-au comportat lucrările de apărare împotriva inundațiilor, în conformitate cu prevederile regulamentelor româno-ungare.Verificările au avut drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi au vizat cursurile de apă: Crișul Repede, Barcău și Ier. Pe perioada verificărilor au fost examinate următoarele lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor: 

– Digul de apărare mal drept Crişul Repede între Frontiera de Stat şi localitatea Cheresig;

– Priza de Apă Oradea şi magazia de materiale;

– Stațiile de pompare Cheresig și Santău Mic;

– Canalul Santău în zona localității Santău Mic;

– Canalul Cutaș în zona localității Borș;

– Digurile de apărare mal drept și stâng Barcău, între podul Tămășeu și Frontiera de Stat;

– Cantonul Hodoș și magazia de materiale;

– Digurile de apărare mal drept și stâng Barcău, în localitatea Sălard;

– Digurile de apărare mal drept și stâng Barcău, în localitatea Sâniob;

– Digurile de apărare mal drept și stâng Ier în zona localității Diosig;

– Cantonul Săcueni și magazia de materiale.

Cu ocazia verificărilor, experţii nu au constatat deficienţe care să influenţeze siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor şi exploatarea sistemelor de ape interne. ”Partea Română a întocmit și dările de seamă privind acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi ape interne, desfăşurate pe teritoriul român, în perioada 20 septembrie 2019 – 5 octombrie 2020, pe care le-a înaintat Părții Ungare. De asemenea, Partea Română a întocmit un portofoliu foto-video care a însoțit procesele verbale de constatare și care au fost predate, în format electronic, omologilor noștri.” Ionel Avrigeanu, conducătorul delegației române.

Delegaţia română a întrunit experţi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.