Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” – a șasea unitate de învățământ din municipiul Oradea, reabilitată energetic pe fonduri europene

95

Lucrările de reabilitare termică a Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” (str. Aluminei, nr. 88) începute acum un an, se află într-un stadiu avansat de realizare.

Acestea se execută pe fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritate de investiții  – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor.

Executantul lucrărilor este  S.C EUROCIV CONS S.R.L, iar prețul contractului este de 6.823.878,20 lei (fără TVA).Lucrările vor fi încheiate până la începutul anului viitor.

”Unul din obiectivele specifice ale proiectului îl reprezintă reducerea consumului anual de energie primară cu 45 % față de consumul inițial, acest lucru aducând beneficii evidente din punct de vedere a reducerii pierderilor de căldură, a îmbunătățirii confortului interior și a eficienției energetice. Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” este a șasea unitate de învățământ din municipiul Oradea, reabilitată energetic pe fonduri europene, după Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Național Onisifor Ghibu, Școala Gimnazială Dacia, Grădinița nr. 20 și Școala Gimnazială nr. 11”, a precizat primarul Florin Birta.

Tot pe fonduri europene s-a reabilitat energetic extinderile realizate la Grădinița nr. 53 și Creșa nr. 7 (str. Călugăreni, nr. 4 A), la Grădinița nr. 28 și Creșa nr. 4 (Aleea Onisifor Ghibu, nr. 16) și s-a construit grădinița și creșa eficientă energetic din Parcul Industrial I ( str. Gh. Mărdărescu nr. 12).

Imobilul situat pe str. Aluminei nr. 88 în care funcționează Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” este alcătuit din trei corpuri de clădire: Corpul A (P+2E), Corpul B (P+2E) și Corp clădire sala de sport (P).​

În ceea ce privește lucrările executate până în prezent, afost finalizată atât la corpul A cât și la Corpul B, înlocuirea instalației de încălzire.

La corpul B a fost înlocuită integral învelitoarea din tiglă, au fost izolate termic fațadele cu vată minerală, apoi suprafața acestora a fost amorsată, în acest moment lucrându-se la aplicarea tencuielilor decorative.

Lucrările de înlocuire a instalatiei sanitare sunt executate în proporție de 60%.

După finalizarea reabilitării Corpului B, vor începe lucrările și la Corpul A, aici funcționând momentan sălile de clasă.

După terminarea lucrărilor pe fonduri europene se va trece la reabilitarea interioară a clădirii pe buget local, urmând să fie executate finisaje interioare/zugrăveli, amenajarea grupurilor sanitare, înlocuire gresie/faianță, montarepardoseală din tarkett și înlocuirea ușilor la sălile de clasă.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.