Astăzi, 8 ianuarie 2021, vicepreședintele Mircea Mălan, a avut o întâlnire cu primarii din Zona Metropolitană extinsă a Oradei, zonă în care operatorul de salubritate este compania RER. Tema discuției a fost implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Întrevederea de astăzi a fost ultima dintr-o serie de întâlniri cu toții primarii și operatorii de salubritate din județ.
Unul dintre principalele subiecte discutate de-a lungul tuturor întâlnirilor a fost ca procesul de încheiere a contractelor și distribuire a recipientelor pentru selectarea deșeurilor să se facă într-un ritm mai alert. În plus, ca urmare a negocierilor dintre ADI Ecolect și operatori, în anumite zone din județ au fost reduse tarifele de salubritate pentru persoanele fizice și juridice. Totodată, primarii au semnalat mai multe probleme pe care le întâmpină cetățenii în relația cu operatorii de salubritate.
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) este gestionat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect. Din aceasta fac parte toate cele 101 Unități Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) și Consiliul Județean Bihor. Președintele ADI Ecolect este Mircea Mălan.
„Obiectivul nostru este să ajungem să implementăm un serviciu de calitate la prețuri rezonabile. Pentru a reuși acest lucru este nevoie de implicarea noastră, începând cu ADI Ecolect, operatorii de salubritate, cetățenii și primarii comunelor și orașelor din județul Bihor.”, a declarat Mircea Mălan.
Totodată, s-a discutat despre completarea SMID, în viitor, cu crearea unei rețele de platforme pentru depozitarea deșeurilor. Aici ar urma să fie colectate deșeuri de dimensiuni mari precum: cauciucuri, resturi de materiale de construcții, mobilier, etc. Platformele vor fi construite prin accesarea de fonduri europene.