25.3 C
Aleşd
miercuri, 24 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Întâlnirea slovacilor romano-catolici la Bazilica Sf. Fecioare Maria Îndurerată din localitatea Șaștin, Slovacia

Data de 15 septembrie, în Slovacia este declarată zi Națională datorită sărbătorii ”Sf. Fecioară Maria Îndurerată”. Cu această ocazie la invitația episcopului auxiliar de Bratislava, Excelența Sa Jozef Haľko, președintele U.D.S.C.R. Adrian-Miroslav Merka împreună cu o delegație de peste 300 de slovaci din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Timiș au participat la întâlnirea slovacilor romano-catolici la Bazilica Sf. Fecioare Maria Îndurerată din localitatea Șaștin, Slovacia.

Alături de ei au fost și Arhiepiscopul și Mitropolitul romano-catolic de București, ÎPS Ioan Robu și Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea Mare, Excelența Sa László Böcskei.

Astfel, în perioada 15-16 septembrie 2017 slovacii din România au participat la întâlniri ecumenice și la slujba oficiată de către Arhiepiscopul al Arhiepiscopiei din Prešov, ÎPS Ján Babjak alături de peste 10.000 de slovaci. La această slujbă au luat parte peste 100 de preoți și mai mult de 40 de episcopi. Din România, au fost prezenți, preotul romano-catolic din parohia Borumlaca, Anton Mercsak, preotul romano-catolic din parohia Oradea, Ioan Mlinarcsik, preotul romano-catolic din parohia Șinteu, Augustin Albert și preotul romano-catolic din parohia Butin, Mathe Roland.

Delegația condusă de președintele U.D.S.C.R. Adrian-Miroslav Merka s-a întâlnit și cu fostul președinte al Republicii Slovace, d-nul Ivan Gašparovič, cât și cu actualul președinte al Republicii Slovace, d-nul Andrej Kiska, care au fost bucuroși să vădă că slovacii din România își păstrează identitatea, cultura, limba și că sunt în continuare acea punte de legătură între cele două țări, România și Slovacia.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,932FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI