Informare meteo de caniculă, dar și de ploi torențiale în Bihor!

4495
Foto © Bejan Nicoleta Laura

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni dimineața o informare meteorologică de temperaturi caniculare, dar și de ploi torențiale valabilă până joi, 1 iulie, ora 21.00.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că „vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi ridicat, la început în sud-vestul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni.

În zilele de marți, miercuri și joi (29, 30 iunie și 1 iulie), disconfortul termic va deveni accentuat îndeosebi în regiunile vestice și sudice, unde va fi caniculă”.

În timpul după-amiezilor și serilor, potrivit meteorologilor, „local, în zonele de deal și de munte și pe arii restrânse în restul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină”.

În intervale scurte de timp, spun meteorologii, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…40 l/mp.

De asemenea în perioada 29 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 22:00 este în vigoare un cod galben de caniculă.

În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii exinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 37 de grade, iar nopțile vor fi tropicale și temperaturile minime se vor situa frecvent peste 20 de grade.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, mai ales după-amiaza și seara în zonele de deal și de munte și pe alocuri în restul teritoriului.

Joi (1 iulie), instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor, dar disconfortul termic se va menține accentuat în sudul și estul teritoriului.