27 C
Aleşd
miercuri, 24 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Inelul Metropolitan va fi deschis circulației în primăvara anului viitor

Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor au lansat un proiect de infrastructură rutieră pentru a îmbunătăți conectivitatea orașului și a Zonei Metropolitane Oradea cu drumurile județene și principalele magistrale de transport din județul Bihor.

Proiectul este finanțat prin Programul Național „Anghel Saligny”, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, implicând colaborarea cu primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid. Lucrările, împărțite în două loturi, au început în septembrie 2023 și avansează corespunzător, conform oficialilor locali.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat că tronsonul de peste 9 kilometri începe în Nojorid și se continuă până la viaductul ce va fi construit peste DN76 la ieșirea din Băile Felix. Lucrările includ relocarea utilităților în Nojorid, turnarea primului strat de asfalt pe un tronson de aproape 5 km și construcția viaductului. Pilonii viaductului vor avea o înălțime de 12 metri deasupra DN76 și 17 metri față de fundul lacului adiacent.

Legătura dintre Nojorid și Cordău va fi circulabilă până în primăvara anului 2025, cu o deschidere parțială a tronsonului în toamna acestui an.

Primarul Florin Birta a subliniat importanța colaborării dintre instituțiile locale pentru realizarea acestui proiect, care va decongestiona traficul din Oradea și va oferi o alternativă mai rapidă pentru cei care tranzitează zona.

Vicepreședintele Mircea Mălan a evidențiat beneficiile economice și turistice ale proiectului, precum și reducerea zgomotului și poluării în jurul orașului.

Inelul Rutier Metropolitan, cu o lungime de 17 kilometri și o bandă pe fiecare sens de circulație, este împărțit în două loturi: primul lot de 9 km între Nojorid și viaductul din Băile Felix, executat de asocierea ASFAMIXT, OPR ASFALT și DACIA FABER, iar al doilea lot între Băile Felix și Oșorhei, executat de PORR Construct. Ambele loturi au un termen de execuție de 18 luni, cu valori contractuale de aproximativ 70 și 81 milioane lei, fără TVA.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,936FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI