Incidente electorale în Bihor

2697

Până la această oră, la nivelul judeţului Bihor, procesul electoral s-a desfășurat fără producerea unor incidente deosebite de ordine publică. Au fost înregistrate 6 sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale, din care 5 s-au confirmat, iar cu privire la una dintre acestea se efectuează în continuare verificări.

 

Până la această oră, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, ambele cu avertisment, una unei persoane care și-a fotografiat buletinul de vot la o secție de votare din localitatea bihoreană Derna, iar alta conform prevederilor Legii nr.55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție (purtarea măștii de protecție), într-o secție de votare din municipiul Oradea.

De asemenea, au fost întocmite 2 dosare penale pentru fraudă la vot. 

Într-unul dintre cazuri, la ora 09.23, la o secție de votare din localitatea bihoreană Săldăbagiu de Barcău, o femeie de 45 de ani și-a exprimat dreptul de vot, fapt atestat prin prezența și semnătura acesteia pe listele electorale. 

La ora 10.48, aceeași femeie s-a prezentat și la o altă secție de votare din localitatea bihoreană Chișlaz, exercitându-și pentru a doua oară dreptul de vot, fapt atestat prin prezența fizică și semnătura din listele electorale.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Marghita au întocmit dosar penal în cauză și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

De asemenea, o altă femeie de 81 de ani, cu domiciliul în străinătate, a votat pe listele suplimentare de la o secție de votare din localitatea bihoreană Valea Cerului, fără a avea domiciliul stabilit pe raza comunei.

În cauză a fost întocmit dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate de polițiștii Secției nr.4 de Poliție Rurală Marghita.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. 

Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Forţele Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară activităţi în sistem integrat pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Acolo unde situația o va impune, vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.