Incident pe Crişul Negru în zona platformei industriale Drăgăneşti!

303
 

În data de 22.09.2020 orele 18:00, echipa de permanență a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor a fost alertată prin dispeceratul pentru situaţii de urgenţă – ISU Crişana, asupra unei poluări cu ape uzate (cu aspect de culoare maronie şi miros înţepător), în aval de platforma industrială Drăgăneşti.

 

La verificarea în teren, efectuată împreună cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri Oradea şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor nu s-au constatat mortalităţi piscicole sau a altor vieţuitoare acvatice şi primele rezultate ale analizelor chimice nu au indicat o deteriorare a calităţii apei care să afecteze factorii biotici ai habitatului piscicol natural. Fenomenul s-a produs datorită avarierii unui recipient cu conţinut de caramel (Caramel liquid – OF4087), care a intrat în sistemul de canalizare şi colectare a apelor uzate industriale, de unde a ajuns în staţia de epurare a societăţii.


În data de 23.09.2020 echipa de comisari a continuat investigaţiile, fiind constatat faptul că produsul (Caramel) evacuat prin supraplin în Crişul Negru, nu este o substanţă sau amestec chimic periculos conform Fişei cu date Tehnice de securitate prezentate. Conform Buletinului de analiză a aplelor uzate evacuate în râul Crişul Negru (din 23.09.2020), efectuat în cadrului laboratorului staţiei de epurare, nu s-au constatat depăşiri ale indicatorilor.


În prezent Garda de Mediu Bihor monitorizează tronsul râului Crişul Negru de la Tinca amonte până la Păntăşeşti, pentru verificarea eventualelor apariţii de mortalităţi la speciile de faună acvatică.


Având în vedere că în perioada 21.09.2020-02.10.2020 comisarii Gărzii de Mediu Bihor efectuează o inspecţie planificată amplă a activităţii societăţii, se vor analiza obligaţiile ce îi revin acesteia conform prevederilor Autorizaţiei Integrate de Mediu.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.