Incendiu violent la o clădire cu locuințe sociale din Marghita (video)

224
Incendiu violent la o clădire cu locuințe sociale din Marghita

Echipajele de pompieri militari ale Detașamentului Marghita și membrii Serviciului Privat pentru Situații de Urgență OMV Petrom au acționat pentru stingerea unui incendiu produs în data de 24 martie a.c., la o clădire cu locuințe sociale, aparținând Primăriei Marghita .

Marți, 24 martie a.c. în jurul orei 12:30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a fost anunțat, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, cu privire la izbucnirea unui incendiu pe strada Litoralului din Marghita, la o clădire construită pe două niveluri, cu șapte apartamente la etaj și o sală de sport la parter.

La locul evenimentului s-au deplasat cu operativitate echipajele din cadrul Detaşamentului  de Pompieri Marghita, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, un autocamion de intervenție și cu ambulanța de tip B2 a subunității.

În momentul sosirii pompierilor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent la podul clădirii şi la întregul acoperiş al acesteia, pe o suprafață de circa 650 de metri pătrați, flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile din structura acoperișului construit din scândura dublă și pavat cu rigips şi de vântul puternic, ameninţând să se propage la întreaga construcție și la alte două clădiri situate la circa patru metri de focare.

Forțele de intervenție au procedat simultan la verificarea locuințelor pentru salvarea eventualelor victime, evacuând un adolescent (în vârstă de 18 ani) și doi copii (în vârstă de 12, respectiv 8 ani), la localizarea și lichidarea incendiului (acționând atât din interiorul, cât și din exteriorul clădirii) și la evacuarea unui număr de cincibutelii pentru prevenirea producerii unei deflagrații.  

Dată fiind amploarea incendiului și condițiile dificile de desfășurare a operațiunii, pentru stingerea focarelor, respectiv pentru împiedicarea propagării flăcărilor la întreaga clădire și la imobilele învecinate, au acţionat un număr de 18 pompieri militari, la locul intervenției fiind mobilizat în sprijin și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență OMV Petrom.

În jurul orei 13:00, incendiul a fost localizat, forțele de intervenție acționând pentru lichidarea acestuia, până în jurul orei 13.50. După stingerea incendiului, echipajele de pompieri au acționat pentru identificarea eventualelor focare ascunse, decopertarea acoperișului, înlăturarea efectelor negative ale evenimentului și evacuarea bunurilor de valoare din cele șapte apartamente (în care domiciliau 10 persoane, din care 5 aduți și cinci copii), până în jurul orei 16.30.

Au ars acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 650 de metri pătrați și circa 10 metri cubi lemn de construcție. S-au degradat aproximativ 400 de metri pătrați tavan din lemn cu învelitoare de rigips, zugrăveală interioară și bunuri din apartamente.

Din fericire, în urma producerii evenimentului, nu au existat persoane rănite.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un coș de fum deteriorat.

În intervalul 24 martie, ora 11.10 – 25 martie, ora 01.10, pompierii militari bihoreni au intervenit în Oradea, Păușa, Aleșd, Marghita, Husasău de Criș și Dumbrăvani, pentru stingerea a șase incendii provocate de coșurile de fum (patru necurățate de funingine și două, deteriorate).

Ultimul din cele șase incendii menționate s-a produs în cursul nopții de marți spre miercuri, în jurul orei 00.20, la o locuință din localitatea Dumbrăvani, comuna Buntești, cel mai probabil din cauza unui coș de fum deteriorat.

Pentru gestionarea evenimentului, la fața locului au fost mobilizați pompierii Stației Ștei, care au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 30 de minute, limitând pagubele la circa 15 metri pătrați de tavan.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului.

Pentru asigurarea securităţii la incendiu, coşurile de fum necesită respectarea următoarelor condiţii:

– când coşurile sunt lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coş un spaţiu de cel puţin 10 cm, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc;

– la traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor trebuie să fie la cel puţin 10 cm distanţă de elementele din lemn;

– în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri;

– în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

– gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

– se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;

– în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului;

– se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;

– Coşurile și burlanele de fum trebuie să fie verificate și curăţate periodic, iar dacă este cazul, reparate, de către personal specializat.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.