Incendiu violent la o casă din Sărand. Atenție la instalațiile electrice!

136
Foto ©️ ISU Bihor

În cursul nopții de luni spre marți, 09 august, o casă din localitatea Sărand, comuna Copăcel, a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil din cauza unor improvizații la instalația electrică. 

 

În jurul orei 02.30, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 Oradea au fost alertate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Sărand, comuna Copăcel.

La sosirea forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent la nivelul încăperilor, existând riscul extinderii acestora la podul și acoperișul casei, precum și la o altă locuință situată în imediata proximitate.

Timp de aproximativ o oră și 30 de minute, echipajele de pompieri au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția clădirii din apropiere, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la acoperișul casei și la locuința învecinată. După stingerea incendiului, pompierii au continuat să acționeze la fața locului, până în jurul orei 05.00, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

În urma incendiului, au ars bunuri din trei camere și un hol (mobilier bucătărie, un frigider, 4 canapele, materiale textile, 3 ferestre și 3 uși).

Din fericire, nu au existat persoane rănite, proprietarii locuinței și copiii acestora autoevacuându-se la timp.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de conductori electrici improvizați.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

NU IMPROVIZAŢI!

•          Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

•          Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

            Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

•          Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

•          Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

•          Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

•          Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

•          Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

•          Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!

• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

•          Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

•          Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

•          Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

•          Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

 

Urmărește-ne și pe Google News