27 C
Aleşd
miercuri, 24 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Incendiu la o presă de balotat și la baloți de paie 

În dimineața zilei de joi, 11 iulie, un incendiu violent a cuprins un utilaj agricol și mai mulți baloți de paie pe un teren din localitatea Săcădat, mobilizând echipaje de pompieri din Oradea.

Sistemul Unic 112 a fost alertat la ora 08.45, iar pompierii au reușit să localizeze și să stingă focul în aproximativ 15 minute.

Cauza probabilă a incendiului a fost o defecțiune la presa de balotat, care a ars împreună cu cinci baloți de paie. Din fericire, au fost salvate aproximativ 80 de baloți aflați în proximitatea focarului.

În contextul desfășurării lucrărilor agricole care pot prezenta riscuri majore de incendiu din cauza exploatării necorespunzătoare a utilajelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor a emis o serie de măsuri obligatorii pentru agricultori. Acestea includ revizuirea în prealabil a tractoarelor, combinelor și altor mașini agricole pentru a elimina defecțiunile care pot provoca incendii. De asemenea, se impune utilizarea numai a utilajelor verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei în timpul lucrărilor agricole.

Mecanizatorii și șoferii implicați în aceste activități sunt instruiți special pentru a recunoaște pericolele și cauzele de incendiu, precum și pentru a aplica regulile și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Totodată, toate mașinile și utilajele agricole trebuie să fie dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip și mături cu coadă de cel puțin 2 metri în zonele cu vegetație uscată sau deșeuri combustibile.

În plus, se instituie reguli stricte pentru alimentarea cu carburanți, interzicându-se transportul și transvazarea lichidelor combustibile în condiții nesigure. De asemenea, orice remediere a defecțiunilor la mașinile și utilajele agricole trebuie efectuată la o distanță de cel puțin 100 de metri față de zonele cu vegetație uscată.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea recoltelor agricole și prevenirea incidentelor grave în timpul campaniei agricole. Autoritățile locale recomandă ferm respectarea acestor reguli pentru asigurarea unei activități agricole sigure și responsabile.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,936FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI