Incendiu la o gospodărie din Cetariu

59
 


În dimineața zilei de vineri, 17 septembrie pompierii militari orădeni au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie situată în localitatea Cetariu.

 

​Apelul care sesiza producerea incendiului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, în jurul orei 05.20, moment în care, pentru gestionarea evenimentului au fost alertateechipajele de pompieri ale Detașamentului 2 Oradea.

La sosirea forțelor de intervenție, flăcările se manifestauviolent la o magazie din curtea gospodăriei, existând pericolul extinderii acestora la mai multe clădiri aflate în apropiere.

Pentru localizarea și lichidarea focarelor și protecția construcțiilor amenințate de flăcări, pompieri militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind să stingă incendiul în aproximativ 20 minute. 

Ca urmare a producerii evenimentului, au ars acoperișul magaziei și bunuri depozitate în interiorul acesteia.

Din fericire, nu au existat persoane rănite, iar echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor la locuința din cadrul gospodăriei și la casa și anexele din cadrul gospodăriei învecinate, situate la circa 1.50 metri de focare, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept acuză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit provocat de un cablu electric neizolat corespunzător.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, pompierii militari reamintesc bihorenilor principalele măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor de natură electrică:

NU IMPROVIZAŢI!

• Nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, aparatele electrice, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, aparat de aer coniționat, reşou, lampă şi altele asemenea;

• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, televizor, mașină de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

 

Urmărește-ne și pe Google News