Incendiu în Nojorid: Cetăţenii, informaţi prin Ro-Alert de existenţa incendiului de proporţii

845
incediu Nojorid

Luni, 15 iulie, în jurul orei 18:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a județului Bihor a fost anunțat, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, despre producerea unui incendiu la un depozit aparținând unei societăți comerciale al cărei domeniu de activitate îl constituie reciclarea deșeurilor, situat pe DN 79, între localitățile Nojorid și Leș.

 

La locul evenimentului s-au deplasat cu operativitate 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, un echipaj CBRN, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat. După efectuarea recunoaşterii, au constatat că incendiul se manifesta violent la stiva de deșeuri situată pe latura de Est a obiectivului, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile depozitate şi de vânt, ameninţau să se propage la întreaga cantitate de deșeuri depozitate pe o suprafață de peste 20.000mp.

Acţiunea de stingere a fost îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile (materiale plastice, deșeuri carton etc.), ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajări masive de gaze şi fum, dar și de lipsa surselor de apă de pe amplasament, alimentarea autospecialelor realizându-se în navetă de la sistemul de hidranți al localității Nojorid.

Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția comunităților din zonă, respectiv a traficului de pe DN79, a fost transmis un mesaj de avertizare prin Sistemul RO-ALERT, pe o rază de 3km, în jurul obiectivului afectat. Dată fiind amploarea incendiului și condițiile dificile de desfășurare a operațiunii, inspectorul șef, colonel Caba Sorin Mihai, care a coordonat și condus operațiunea în teren, a ordonat suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție, astfel că, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru împiedicarea extinderii incendiului, un număr de 62 de pompieri militari au acţionat cu zece autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, la locul intervenției fiind mobilizate și echipajul care încadrează autospeciala de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (CBRN), precum și mașina medicului de urgență, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat.

În jurul orei 19.29 incendiul a fost localizat, forțele de intervenție actionând pentru lichidarea acestuia, până în jurul orei 20.20.

Echipajele de pompieri militari acționează în continuare pentru identificarea eventualelor focare ascunse și înlaturarea efectelor negative.

Au ars, pe o suprafață de circa 1.200 de metri pătrați deșeuri reciclabile. Cauza probabilă a evenimentului urmează a fi stabilită de către o comisie numită în acest sens.

În urma producerii evenimentului, nu au existat persoane rănite, norul de fum neafectând localitățile limitrofe obiectivului.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.