Incendiu de la o sobă supraîncălzită

1198

Miercuri, 01 decembrie, în jurul orei 18.05, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, care sesiza izbucnirea unui incendiu la o locuinţă situată în localitatea Parhida, comuna Tămășeu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a mobilizat operativ la adresa indicată de apelant, patru echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, din care trei de stingere și unul de prim ajutor calificat.

​Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au acţionat cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului, ce se manifesta la o cameră și la acoperișul casei, reuşind să-l stingă în limitele găsite și să împiedice astfel propagarea flăcărilor la celelalte încăperi ale locuinței. 

​În urma producerii evenimentului, au ars aproximativ 50 de metri pătrați din acoperișul casei, circa 20 de metri pătrați din tavanul unei camere, un dulap, două ferestre și o ușă. 

​Din fericire, nu au existat persoane rănite. 

​Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauza probabilă a incendiului, o sobă aflată în funcțiune, lăsată nesupravegheată sau supraîncălzită.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, vă reamintește faptul că, prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, puteți evita producerea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale și, mai grav, în unele situații, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești.

Astfel, pentru preîntâmpinarea situațiilor de urgență generate de mijloacele de încălzire, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor :

• Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii sau nesupravegheate;

• Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

• Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

• Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

• Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

• Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

• Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

• Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiuşi numai după ce se sting  complet resturile de jar.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.