Incendiu, cel mai probabil de la o țigară, la un apartament 

369

Pompierii militari orădeni au acționat în cursul nopții de luni spre marți, pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza fumatului, la o garsonieră situată într-un bloc de locuințe de pe strada Podului din municipiu.

 

​Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, în noaptea de luni spre marți, 22 februarie a.c., în jurul orei 01.35, moment în care, la adresa indicată de apelant, au fost mobilizate operativ,patru echipaje din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de salvare de la înălțime și cu ambulanța SMURD a subunității.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau la o garsonieră situată la etajul 3, existând pericolul extinderii acestora la celelalte locuințe din imobil. 

Ajunși la locul intervenției în circa patru minute de la primirea apelului, pompierii militari au procedat simultan lastingerea incendiului și la verificarea locuințelor situate la etajele 3 și 4, respectiv la nivelul mansardei, în scopul prevenirii intoxicării locatarilor, întrucât fumul inundase garsoniera, pătrunzând și în casa scării. Nu s-a impus evacuarea niciunei persoane, datorită faptului că fumul, înlăturat de pompieri din casa scării cu ajutorul ventilatoarelor din dotarea autospecialelor, nu pătrunsese în apartamente.

Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul în mai puțin de 15 minute și au împiedicat propagarea acestuia la celelalte apartamente, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.   

Din fericire, nu au existat persoane rănite. 

În urma producerii incendiului, a ars o saltea și s-a degradat zugrăveala din interiorul garsonierei.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, fumatul.

Măsuri de prevenire a incendiilor generate de fumat

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care, din nefericire, s-au soldat în unele cazuri cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat: 

• Nu fumați în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu.

• Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile;

• Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

• Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;

• Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.