Incendii produse în weekend la gospodării situate în Oradea, Husasău de Tinca și Cărăndeni

97

În intervalul 15 – 16. septembrie a.c., echipajele de pompieri militari bihoreni au fost mobilizate pentru stingerea a trei incendii izbucnite, cel mai probabil din cauza unor conductori electrici defecți, improvizați ori neizolați corespunzător.

Sâmbătă, 15 septembrie a.c., în jurul ori 10.20, pompierii Detașamentului 1 Oradea au fost mobilizați pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o construcție auxiliară din cadrul unei gospodării situate pe strada Rădăuților din municipiul Oradea. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului și protecția clădirilor învecinate, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la locuința situată în imediata proximitate, respectiv la o altă anexă aflată la mai puțin de un metru de construcția afectată de flăcări.

În urma producerii evenimentului, provocat cel mai probabil de un conductor electric defect, au ars anexa din lemn, pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați și bunuri depozitate în interiorul acesteia.

În aceeași zi, între orele 14.20 – 15.30, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au localizat și lichidat un incendiu produs la acoperișul unei anexe din cadrul unei gospodării situate în localitatea Husasău de Tinca. Evenimentul, a cărei cauză probabilă a constituit-o un conductor electric improvizat, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa 60 de metri pătrați din acoperișul anexei.

Un alt incendiu de natură electrică a izbucnit în seara zilei de duminică, 16 septembrie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” fiind sesizat, prin numărul unic 112, în jurul orei 18.00, cu privire la producerea acestui eveniment la o gospodărie situată în localitatea Cărăndeni, comuna Lăzăreni.

La adresa indicată de apelant au fost mobilizați pompierii militari din cadrul Gărzii Tinca, care, în urma executării recunoaşterii, au constatat că incendiul se manifesta violent la o construcție auxiliară din cadrul gospodăriei, existând riscul extinderii flăcărilor la locuință. Forțele de intervenție au acţionat pentru stingerea focarelor şi pentru protecţia casei expuse riscului, reușind să împiedice propagarea flăcărilor și să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă.

Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un conductor electric defect sau neizolat corespunzător, a ars acoperișul anexei, pe o suprafață de circa 150 de metri pătrați.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Având în vedere faptul că, în interval de două zile, la nivelul județului s-au produs trei incendii de natură electrică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri, cu mari pagube materiale.

NU IMPROVIZAŢI!

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

EVITAŢI SĂ INSTALAŢI APARATE ELECTRICE APROAPE DE SURSELE DE APĂ!

În cazul în care în locuinţa dumneavoastră este instalat un dispozitiv electric în baie, asiguraţi-vă că nu va intra niciodată în contact cu apa.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!
– Nu blocaţi copiii în casă, cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
– Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.