Incendii la o locuință și autoturism

640

Marți, 29 septembrie, pompierii militari bihoreni au fost mobilizați în localitățile Făncica și Finiș pentru stingerea a două incendii izbucnite la o locuințăși la un autoturism.

 

Incendiu la o casă din Făncica. Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente

​Pompierii Detașamentului Marghita au localizat și lichidat un incendiu care se manifesta la camera de zi a unei locuințe situate în satul Făncica, comuna Abrămuț, reușind să stingă operativ focarele și să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte încăperi, limitând pagubele la o canapea și la prelungitoarele care erau conectate la priză.

​Pompierii militari paramedici din cadrul aceleiași subunități au acordat primul ajutor calificat proprietarului locuinței, în vârstă de 60 de ani, care suferise un atac de panică, acesta refuzând ulterior transportul la spital.

​În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un cablu electric defect sau cu izolația deteriorată.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor de natură electrică: 

•Nu utilizaţi instalaţii și aparate electrice uzate, defecte sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;

•Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii și aparate electrice și pentru verificarea  periodică a instalaţiilor electrice apelaţi numai la personal autorizat;

•Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;

•Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.

• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Incendiu la un autoturism, în Finiș

În cursul serii, în jurul orei 22.30, echipajele Secțieide Pompieri Beiuș au fost mobilizate în Finiș, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, cel mai probabil din cauza unui conductor electric defect.

Pompierii militari  au stins rapid incendiul, împiedicând propagarea acestuia la întregul autovehicul. Flăcările au afectat aproximativ 30% din compartimentul motor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.