1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

Incendii în Oradea și Ghiorac

În data de 31 martie, echipajele de pompieri din cadrul a două subunități ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au acționat pentru stingerea incendiilor produse la două terenuri virane situate în Oradea și Ghiorac.

- Publicitate -

​Pompierii militari orădeni au acționat timp de aproximativ patru ore pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins vegetația uscată și stuful de pe un teren situat în municipiu.

În după-amiaza zilei de miercuri, 31 martie,echipajele Detașamentului 2 de Pompieri Oradea au fost mobilizate pentru stingerea unui incendiu ce se manifestacu degajări mari de fum, la un teren situat în spatele Parcului Industrial 1, de pe Calea Borșului din municipiu.

Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu echipamente specifice unor astfel de operațiuni, reușind în aproximativ o oră, să stingă flăcările ce au cuprins vegetația uscată, pe o suprafață de circa 1. 2 hectare, după care au acționat până în jurul orei 21.10, pentru localizarea și lichidarea multiplelor focare de incendiu de pe o suprafață de circa cinci hectare de stufăriș, intervenția fiind dificilă din cauza terenului mlăștinos, accesului dificil la focare și a suprafeței mari de manifestare a flăcărilor.

În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars 20 de pruni, vegetația uscată și stufărișul de pe terenul afectat de incendiu.

​În aceeași zi, pompierii Detașamentului Salonta au acționat pentru stingerea unui incendiu având o cauză probabilă similară, produs la un teren viran situat în Ghiorac, comuna Ciumeghiu. Evenimentul nu s-a soldat cu pagube, arzând doar vegetație uscată.

​Reamintim bihorenilor faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată și aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecția mediului, deținătorii legali de terenuri “nu ard mirtile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență”.

​Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetățenii au obligația de a solicita și obține, de la autoritățile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenția pentru Protecția Mediului; 

– Permis de lucru cu focul. 

​Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI